Twee gezonde winterrecepten
Food

Twee gezonde winterrecepten

De winter kan genadeloos zijn met zijn kou en neerslag. Niets zo fijn om dan thuis te komen en je lijf en geest te verwarmen met een goed bord eten. Hieronder twee heerlijke recepten voor deze koude winterdagen.

Bloemkool in de braadpan

Bacon, zure room en een heerlijke Cheddar. Dit recept voor bloemkool is erg gemakkelijk en heerlijk, waardoor iedereen zijn groenten zal opeten.

Ingrediënten:

  • 3 plakjes spek
  • 1 bloemkool (ongeveer 2 pond), in hapklare stukjes gesneden
  • ½ theelepel gemalen peper
  • ¼ theelepel zout
  • 1 ¼ kopjes geraspte scherpe Cheddar-kaas, verdeeld
  • ⅔ kopje zure room
gezonde winterrecepten

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 ° C.

Stap 2

Leg het spek in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur; kook tot knapperig, 6 tot 8 minuten. Breng over naar een met keukenpapier beklede plaat en laat afkoelen. (Bewaar het vocht in de pan.)

Stap 3

Combineer bloemkool, peper, zout en het spekvocht in een ovenschaal. Rooster, twee keer roeren, tot ze zacht zijn, ongeveer 35 minuten.

Stap 4

Mix ondertussen 1 kopje kaas, 2/3 kopje zure room en de helft van de lente-uitjes in een kleine kom. Roer als de bloemkool gaar is het kaasmengsel door de bloemkool in de pan. Bestrooi met de resterende 1/4 kop kaas. Bak tot het heet is, nog 5 tot 7 minuten.

Stap 5

Hak het afgekoelde spek fijn. Bestrooi de hete braadpan met het spek en de resterende lente-uitjes en klaar is Kees!

Voedingsfeiten

Per portie: 150 calorieën; eiwit 7,9 g; koolhydraten 7,6 g; voedingsvezels 2,5 g; suikers 3g; vet 10,5 g; verzadigd vet 5,5 g; cholesterol 30,1 mg; vitamine a iu 366.8IU; vitamine C 56,2 mg; foliumzuur 75,2 mcg; calcium 172,7 mg; ijzer 0,7 mg; magnesium 26,1 mg; kalium 411,9 mg; natrium 279,6 mg; thiamine 0,1 mg.

Zoete aardappel en zwarte bonen chili

Maak een dubbele hoeveelheid van deze snelle vegetarische chili, vol met zwarte bonen en zoete aardappelen, en eet het de volgende dag als lunch of vries de extra’s in voor later. We houden van de rokerige hitte van de gemalen chipotle, maar laat deze weg als je de voorkeur geeft aan milde chili. Serveer met tortillachips of maïsbrood en koolsalade.

Hoe maak je de beste zoete aardappel en zwarte bonen chili

Deze vegetarische zoete aardappel chili is een koud kunstje om te maken. Maak het een keer en je komt er steeds weer op terug. Bekijk onze tips voor de perfecte zoete aardappel chili en manieren om het je eigen te maken.

Schillen of niet schillen?

Het schillen of niet schillen van je zoete aardappelen komt neer op persoonlijke voorkeur. We schillen de zoete aardappelen in dit recept, waardoor de aardappelen wat afbreken en de chili dikker maken. Door de schillen op de zoete aardappel te laten zitten, verhoog je echter het vezelgehalte van het gerecht en help je ook de blokjes bij elkaar te houden in de chili als je de voorkeur geeft aan meer textuur. Het is aan jou! Als je de schil laat zitten, zorg er dan voor dat de zoete aardappelen worden geschrobd voordat je ze hakt.

Het spannender maken

We houden van de rokerige, hittegemalen chipotle die deze chili leent. Chipotle-pepers zijn gerookte jalapeño-pepers die in potten in een dikke saus liggen of gedroogd en vermalen tot poeder. Gemalen chipotle chilipeper is te vinden in de kruidenafdeling van de meeste supermarkten of online. Als je geen gedroogde chipotle kunt vinden, kun je deze vervangen door de ingemaakte variant, door 1 gehakte chipotle toe te voegen. Chipotle-pepers kunnen aan de pittige kant zijn, dus als je de voorkeur geeft aan een mildere chili, kun je gewone chilipoeder vervangen door de chipotle of deze helemaal overslaan.

Deze chili is geweldig om te serveren met tortillachips, maisbrood of koolsalade. Avocado voegt romigheid toe samen met zure room als je iets wilt om de hitte te bestrijden, of je kunt proberen een vers gesneden tomaat of geroosterde maïs toe te voegen om nog meer groenten in deze gezonde chili te krijgen. Dek de chili af en zet hem maximaal 3 dagen in de koelkast of vries hem maximaal 3 maanden in.

winterrecepten

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel plus 2 theelepels extra vierge olijfolie
  • 1 middelgrote zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 grote ui, in blokjes
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels chilipoeder
  • 4 theelepels gemalen komijn
  • ½ theelepel gemalen chipotle chili
  • ¼ theelepel zout
  • 2½ kopje water
  • 2 blikken zwarte bonen, gespoeld
  • 1 pot in blokjes gesneden tomaten
  • 4 theelepels limoensap
  • ½ kopje gehakte verse koriander

Stap 1

Verhit olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg zoete aardappel en ui toe en kook, vaak roerend, tot de ui zacht begint te worden, ongeveer 4 minuten. Voeg knoflook, chilipoeder, komijn, chipotle en zout toe en kook, onder voortdurend roeren, gedurende 30 seconden. Voeg water toe en breng aan de kook. Dek af, zet het vuur laag om zachtjes te laten sudderen en kook tot de zoete aardappel gaar is, 10 tot 12 minuten.

Stap 2

Voeg bonen, tomaten en limoensap toe; zet het vuur hoog en laat sudderen, vaak roerend. Zet het vuur lager en laat sudderen tot het iets is ingekookt, ongeveer 5 minuten. Haal van het vuur en roer de koriander erdoor.

Voedingsfeiten

Per portie: 323 calorieën; eiwit 12,5 g; koolhydraten 54,7 g; voedingsvezel 15,6 g; suikers 13,1 g; vet 7,6 g; verzadigd vet 1,1 g; vitamine a iu 12409IU; vitamine C 24,2 mg; foliumzuur 117,8 mcg; calcium 163,5 mg; ijzer 5,3 mg; magnesium 42mg; kalium 1072,5 mg; natrium 573,3 mg; thiamine 0,9 mg.

Reacties uitgeschakeld voor Twee gezonde winterrecepten