tips voor meer energie
Tips

Vaak moe? 6 tips voor meer energie!

Ben jij vaak moe en futloos? Heb jij ‘s ochtends moeite om op te staan en vallen om 16 uur je ogen alweer dicht? Kortom: is je energie ver te zoeken? Zonder energie duren de dagen ontzettend lang en wordt het moeilijk om nog vrolijk en huppelend door het leven te gaan. Er kunnen veel medische oorzaken van vermoeidheid zijn. Denk aan een vitamine B12 tekort, een jodiumtekort, een ijzertekort, een schildklieraandoening, virussen of infecties. Als je met langdurige vermoeidheid kampt, doe je er goed aan om naar de huisarts te gaan en dit te laten onderzoeken. Maar soms zijn er ook andere oorzaken, die niet medisch zijn, waardoor je vaak moe bent. Door het aanpassen van je levensstijl kan je je al een stuk energieker voelen. Lees deze zes tips voor meer energie!

1. Vaak moe? Zoek het licht op

Zit jij de hele dag binnen achter gesloten deuren en ramen? Dan is het niet zo vreemd dat je vaak moe bent. Je lichaam heeft namelijk licht nodig om goed te kunnen functioneren. Doe de gordijnen open en zet de ramen regelmatig open zodat er frisse lucht naar binnenkomt. Hoe feller het licht, hoe actiever je wordt. Daarom is een wandeling in het zonlicht één van de beste tips voor meer energie. Door de zon krijg je vitamine D binnen en maakt je lichaam serotonine aan wat een positieve werking heeft op je humeur. 

Blijf tijdens je middagpauze op het werk dus niet aan je bureau zitten, maar ga een frisse neus halen voor meer energie. Wellicht heb je hier niet meteen zin in als je je zo sloom voelt. Maar achteraf zal je je een stuk energieker voelen en blij zijn dat je toch naar buiten bent geweest. In het weekend kan je trouwens lekker uitwaaien aan het strand!

2. Tips voor meer energie: drink water en/of thee

Heb jij geen energie? Misschien komt dat wel doordat je te weinig water drinkt. Wanneer je te weinig water drinkt, wordt je sneller moe en daalt je concentratie. Net als licht heeft je lichaam ook voldoende water nodig om goed te kunnen functioneren. Zeker bij vermoeidheid is het belangrijk om minstens 1,5 liter water per dag te drinken. Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt en maak er een gewoonte van om geregeld een slokje te drinken. Geen fan van water? Ook een kopje thee kan goed helpen als je last hebt van een energiedip.

3. Vermijd koffie en alcohol

Nog tips voor meer energie? Als je moe bent, ben je geneigd om de ene kop koffie na de andere te drinken. Echter is dit niet zo verstandig. Door de cafeïne verstoor je de natuurlijke signalen van je lichaam. Je jaagt je lichaam op terwijl het eigenlijk rust nodig heeft. Drink liever water en thee en beperk je tot twee kopjes koffie per dag. Ook alcohol kan je beter vermijden. Op het eerste zicht lijk je hierdoor misschien meer energie te hebben, maar dat kan snel tegenvallen. Bovendien is het niet echt slim om alcohol te drinken op je werk. Het zal je productiviteit in ieder geval niet ten goede komen.

Vermijd koffie en alcohol

4. Een goede nachtrust is essentieel

Het spreekt voor zich, maar toch gaan veel mensen hier in de fout. Als je moe bent, dan is een goede kwaliteit slaap ontzettend belangrijk. Kruip wat vroeger in bed als je lichaam dat nodig heeft. Jouw favoriete Netflix serie zal heus niet weglopen! Probeer minstens acht uur te slapen in je favoriete slaaphouding. Slaap in een donkere kamer en gebruik eventueel oordoppen als je een lichte slaper bent. 

Zorg dat je slaapkamer schoon is en regelmatig verlucht wordt, en gebruik deze alleen om te slapen. Het blauwe licht van je smartphone en laptop houdt je uit je slaap en kan je dus beter niet meer gebruiken voor het slapengaan. Heb je overdag tijd, doe dan een dutje van twintig minuten tot een halfuur.  Overdag slaap je beter niet langer dan dat, anders bestaat de kans dat je ‘s nachts niet goed meer kunt slapen. Met onze 5 tips ben je verzekerd van een goede nachtrust!

5. Vermijd suiker en energiedrankjes

Als je moe bent en geen energie hebt, lijkt het soms wel of je lichaam schreeuwt om suiker en snoep. Die trek in zoet komt door je bloedsuikerspiegel die lager wordt. Zo krijg je van een Twix even een flinke energieboost om vervolgens dubbel zo hard te crashen. Kies liever voor vezelrijke snacks waarbij de energie langzamer vrijkomt, bijvoorbeeld yoghurt met fruit of een handjevol noten. Ook energiedrankjes kan je best vermijden. Deze drankjes geven je razendsnel energie maar daarna veroorzaken ze nog een diepere dip. Zoals we hierboven reeds zeiden, hou je het beter bij water en thee.

6. Verminder stress

Tenslotte is stress een echte energieslurper en zorgt dit voor vermoeidheid. Helaas is stress niet meer weg te denken in onze drukke maatschappij. Drukte op het werk en privéproblemen horen er meestal bij. Bewegen is een goede manier om stresshormonen af te breken. Zoek daarom een hobby die je leuk vindt. Mediteren en yoga zijn goede manieren om stress te verminderen. Ook een warm bad, een boek lezen of muziek luisteren is ideaal om te ontspannen en stress los te laten. Ga nooit met stress naar bed maar zorg dat je nog iets leuks doet voor het slapengaan. Dat zorgt voor een betere nachtrust én dus ook voor meer energie!

Verminder stress
Reacties uitgeschakeld voor Vaak moe? 6 tips voor meer energie!