hoeslakens
Living

Van welk materiaal moet jouw hoeslaken zijn?

Een hoeslaken is een belangrijk gegeven voor je fysieke en mentale gezondheid. Je staat er niet altijd bij stil, maar je brengt er toch wel een vierde tot een derde van je leven in door. Er bestaan diverse stoffen waarin hoeslakens zijn vervaardigd. En dit gaat verder dan katoen en flanel. Wij zetten de verschillende soorten hoeslakens hier eventjes op een rijtje, met hun karakteristieke voor- en nadelen. Zo kun jij uitmaken welk hoeslaken ideaal is voor jou.

Een katoenen hoeslaken

Katoen is een gladde stof die toch veel transpiratie opneemt. Daardoor slaap je in een katoenen hoeslaken fris. Katoen is bovendien een sterke stof. Het nadeel kan zijn dat het in de winter te fris aanvoelt en dat je wilt overstappen naar bijvoorbeeld flanel.

Molton

Molton is eveneens katoen dat op een bijzondere manier wordt geweven. Het voelt wollig aan, maar slijt snel. Het wordt meestal als onderlaken gebruikt om je matras te beschermen, eenvoudiger gezegd: een matrasbeschermer dus.

Jersey en flanel voor koukleumen

Deze twee stoffen zijn zacht en vooral dik. Ze zijn ideaal voor mensen die snel kou hebben. Jersey is een manier van weven waarbij er lussen gevormd worden. Dit maakt de stof niet alleen dik maar ook elastisch. Hoeslakens in jersey passen perfect om je matras. Flanel is een andere vorm van weven die aan één zijde geruwd wordt. Daardoor komen de vezels recht te staan en maken het laken dik en zacht.

Gemengde stoffen

Voor hoeslakens worden er vaak verschillende stoffen gemengd. Lycra hoeslakens bestaat bijvoorbeeld uit mengeling van een elastomeer (polyurethaan) en katoen. Lycra lakens zijn zacht en de stof behoudt zijn kleur goed. Satijnkatoen is geen zijde maar een manier van katoen weven. De draden liggen zo dat ze de lakens een zeker glans geven. Dit type van lakens geeft je slaapkamer extra allure. Badstof is een mengeling van polyester en katoen. Bij het weven worden er net als bij Jersey lussen gevormd. Deze lakens zijn elastisch, sterk en warm tegelijkertijd. Velours, of ook fluweel genoemd, is een mengeling van katoen en polyamide. Het is heel zacht en vooral sterk. Daarnaast is het dik en toch heel goed ventilerend.

‘Aan de lakens herken je de mens’. Geldt dit voor jou ook? Maak de perfecte keuze en je slaapt heerlijk!

Reacties uitgeschakeld voor Van welk materiaal moet jouw hoeslaken zijn?