glucosamine
Health

Verleng je sportloopbaan met glucosamine

Glucosamine is een natuurlijk voorkomend aminosuiker. De lichaamseigen stof komt voor in alle weefsels en in hogere concentraties in het kraakbeen en de pezen van het lichaam. Ondertussen is het echter ook een van de meest populaire voedingssupplementen ter wereld geworden. Wereldwijd staat glucosamine in 56 landen als geneesmiddel geregistreerd, al wordt het vooral ingezet binnen de alternatieve geneeswijzen. Dit omdat de wetenschappelijke onderbouwing van de werking van de lichaamseigen stof ontbreekt.

Licht ontstekingsremmende werking

Glucosamine wordt met name gebruikt bij de behandeling van artrose. Glucosamine is namelijk in staat de kraakbeenstofwisseling te normaliseren en het kraakbeen te herstellen. Bovendien heeft de lichaamseigen stof een licht ontstekingsremmende eigenschap. Wereldwijd maken miljoenen mensen gebruik van supplementen met glucosamine speciaal voor de opbouw en onderhoud van het kraakbeen in de gewrichten.

Normale wijze functioneren van het kraakbeen

Het voedingssupplement met glucosamine sulfaat wordt vaak gecombineerd met Vitamine C en heeft als doel een wezenlijke bijdrage te leveren aan de vorming van collageen en zo aan het op normale wijze functioneren van het kraakbeen. De aminosuiker wordt dus vooral via voedingssupplementen toegediend, in bepaalde gevallen wil het ook nog weleens lokaal geïnjecteerd worden. Doorgaans merken gebruikers binnen een periode van twee maanden een gunstig effect, al zijn er ook situaties bekend dat al heel snel na gebruik – soms al na een week- positieve effecten gevoeld worden.

Veel gebruikers doen aan sport

Overigens blijven de positieve effecten aanhouden net zo lang de supplementen genomen blijven worden. Het nemen van glucosamine is veilig en dus kan het ook langdurig gebruikt worden. Bovendien zijn er amper bijwerkingen van het gebruik van deze stof bekend. Uiteraard doet het merendeel van de gebruikers van glucosamine aan sport, en zeker aan sporten waar het kraakbeen nogal wat te verwerken krijgt. Boulderen is daar wellicht wel het beste voorbeeld van. De zeer explosieve en spectaculaire manier van klimmen betekent een vaak hoge belasting van het kraakbeen. Door voedingssupplementen met glucosamine te gebruiken, wordt het kraakbeen in goede of in elk geval betere gezondheid gehouden. Veel sporters menen ondertussen dat ze door gebruik van glucosamine hun sportloopbaan met soms wel jaren hebben weten te verlengen.            

Reacties uitgeschakeld voor Verleng je sportloopbaan met glucosamine