Verslaafd aan je smartphone
Tips

Verslaafd aan je smartphone? Deze 6 tips helpen je afkicken

Tijdens het werk ligt je smartphone naast je, onderweg lees je je e-mails en check je Facebook. En zelfs wanneer je naar het toilet moet, kan je het niet laten om even naar je telefoon te kijken. Die smartphoneverslaving loopt best een beetje uit de hand, niet? Als je het gevoel hebt dat je continu bereikbaar moet zijn voor alles en iedereen, dan kan dit veel stress veroorzaken. Dat heeft gevolgen voor je gezondheid, je concentratie, je productiviteit én je geluk. Want als je je leven en tijd vult met je telefoon, dan is de kans groot dat je geen tijd meer hebt voor je partner, gezin, vrienden en hobby’s. Lijken jouw handen ook vergroeid aan je smartphone? En besteed je meer tijd aan je telefoon dan je zou willen? In dit artikel vind je zes tips die je helpen afkicken van je smartphone!

1. Afkicken smartphone: word bewust van je gebruik

Denk eens voor jezelf na hoe vaak je je telefoon écht nodig hebt, bijvoorbeeld voor werkgerelateerde zaken of om praktische zaken te regelen. Schrijf het eventueel op. Zo zie je zwart op wit wanneer jouw smartphonegebruik nuttig is en wanneer niet. Je zal versteld staan van de hoeveelheid tijd die je nutteloos op je telefoon scrolt. Tijd die je wellicht aan leukere dingen kunt spenderen. Vraag jezelf af of je smartphonegebruik nog normaal is en of je er eigenlijk wel gelukkig van wordt. Deze bewustwording zal je helpen bij het afkicken van je smartphone.

2. Verslaafd aan smartphone? Zet push-berichten uit

Afkicken van smartphone, hoe doe je dat? Een goede tip is om je push-berichten uit te zetten. Zo krijg je geen melding als je een nieuw mailtje of WhatsApp-bericht hebt ontvangen en ben je minder snel afgeleid. Bij de iPhone en Android doe je dit simpelweg door je meldingen uit te zetten. Het is natuurlijk nog beter om je telefoon uit te zetten en niet mee te nemen voor een etentje of als je gaat sporten

Nog een andere mogelijkheid is om je internet uit te zetten. In het begin kan dit erg lastig zijn maar, zoals bij iedere verslaving, zal je snel de positieve gevolgen ervaren. Denk aan een betere focus tijdens je werk, meer genieten van goede gesprekken en eens helemaal kunnen ontspannen zonder telefoon in je handen.

3. Haal social media van je smartphone

Nog een stapje verder is het verwijderen van alle social media apps. Denk aan het verwijderen van Facebook, Facebook Messenger en Instagram. Dit zijn al een stuk minder  berichten op je telefoon. Daarnaast kan je ook je e-mailsoftware verwijderen. Want geef toe, is het eigenlijk wel nodig om de hele dag je inbox te checken? Je hoeft heus niet continu bereikbaar te zijn. Als je dit een te grote stap vindt, kan je er ook voor kiezen om één social media app te verwijderen. Dat is dan toch al één app minder. En als het je goed bevalt, kan je binnenkort een tweede en derde app verwijderen. 

Haal social media van je smartphone

4. Breng je kennissen op de hoogte

Tegenwoordig verwachten mensen bijna direct antwoord op hun berichtje. Je bent dus echt niet de enige die verslaafd is aan zijn telefoon! Aangezien je meldingen en berichtjes soms uit staan, kan dit tot vervelende situaties leiden. Zo kan er je iemand dringend nodig hebben of iemand onverwachts voor de deur staan. Dat is natuurlijk niet handig. Daarom is het een goed idee om je familie en vrienden op de hoogte te brengen over het afkicken van je smartphone. Hebben ze je dringend nodig? Zeg hen dan dat je ze je beter kunnen bellen. 

5. Werk met vaste momenten voor social media en apps

Een andere tip die goed werkt is om je social media en apps maar één of twee keer per dag te checken, bij voorkeur op vaste momenten verdeelt over de dag. Werk dan in één keer je apps, e-mails en Facebook berichten af. Dit werkt een stuk efficiënter en geeft je veel meer rust. Op een bepaald moment gaan de mensen in je omgeving er wel aan wennen. Je hoeft echt niet op ieder moment van de dag bereikbaar te zijn.

6. Begin en eindig je dag zonder smartphone

Grijp jij direct naar je telefoon zodra je wakker wordt? En is je telefoon het laatste wat je in je handen hebt voordat je gaat slapen? Dan ben je duidelijk verslaafd aan je smartphone. Onze tip is dan ook om je dag te beginnen en te eindigen zonder telefoon.

Zet je wekker en leg je telefoon aan de andere kant van de kamer. Dit helpt je niet alleen stoppen met snoozen, het zorgt er ook voor dat je frisser uit bed komt dan wanneer je je telefoon op je nachtkastje hebt liggen. Ben je opgestaan? Probeer dan het eerste halfuur niet op je telefoon te kijken, maar neem rustig de tijd om wakker te worden met een lekker ontbijtje. Ook ‘s avonds kan je je telefoon beter wat vroeger weg leggen, liefst een uur voordat je gaat slapen. Dit helpt je afkicken van je verslaving én je zal ook beter slapen als je ‘s avonds laat geen blauw licht meer ziet.

Begin en eindig je dag zonder smartphone

Zo, dit zijn zes tips om je te helpen afkicken van je smartphone verslaving. Deze tips gaan je zeker helpen, maar het belangrijkste is dat jij de impuls kan weerstaan van het checken van je telefoon. Net als bij iedere verslaving is het een kwestie van volhouden. Alle begin is moeilijk, maar je zal snel meer rust voelen én meer tijd over hebben voor de leuke dingen in je leven. Daar doe je het tenslotte voor, toch? Wij wensen je in ieder geval veel succes!

Reacties uitgeschakeld voor Verslaafd aan je smartphone? Deze 6 tips helpen je afkicken