Vlek uit boek verwijderen
Books,  Tips

Vlek in boek verwijderen: zo doe je dat!

Als je graag een boek leest, herken je het waarschijnlijk wel: tijdens het lezen een vlek op een bladzijde maken. Je wilt bijvoorbeeld iets eten en daarbij belanden er per ongeluk een paar kruimels op je boek. Maar geen zorgen, met deze tips kan je makkelijk een vlek in boek verwijderen. Of het nu om een vetvlek, een inktvlek of een vochtvlek gaat, je krijgt ze er ongetwijfeld uit! 

Vetvlek in boek verwijderen

Maizena

Maizena is uitstekend in het absorberen van vet. Strooi een beetje maizena over de vetvlek, leg er een handdoek over en stapel daarboven een aantal boeken op elkaar. Wacht 24 uur en je zal zien dat de maizena en de handdoek het vet uit de bladzijde hebben opgenomen. 

Zout en talkpoeder

Zout en talkpoeder werken op dezelfde manier. Hun substantie zorgt ervoor dat het vet gemakkelijk uit het papier wordt geabsorbeerd. Strooi een beetje talkpoeder of zout over de vlek, laat het een kwartiertje intrekken en veeg het van de vlek af. Je zal zien dat je bladzijde weer als nieuw is!

Vlek in boek verwijderen zo doe je dat!

Vloeipapier of koffiefilter

Ook vloeipapier werkt goed bij het verwijderen van vetvlekken. Leg een beetje vloeipapier op de vlek en ga er met een warm strijkijzer overheen. De warmte zorgt ervoor dat het vloeipapier het vet opneemt. Heb je geen vloeipapier in huis? Dan kan je ook prima een koffiefilter als alternatief gebruiken. 

Inktvlek in boek verwijderen

Aceton

Het kan ook gebeuren dat je een inktvlek in een boek hebt gemaakt. Gelukkig kan je die ook op verschillende manieren weghalen. Zo helpt een beetje aceton heel goed. Doe een beetje aceton op een wattenstaafje en je wrijft de vlek meteen weg! 

Citroensap

Daarnaast is citroensap erg geschikt bij inktvlekken. Dit trucje werkt het beste bij dik papier omdat dit het beste tegen het citroensap bestand is. Heb je nog wat citroensap over? Gebruik dit dan om jouw haren zonder shampoo te wassen.

Vlek in boek verwijderen zo doe je dat!

Vochtvlek in boek verwijderen

Filterpapier of talkpoeder

Is je boek nat geworden en zijn er vochtplekken? Leg dan filterpapier tussen de bladzijden. Heb je ooit flyers laten bedrukken en daar een flinke stapel van over? Deze gebruik je niet voor de vochtplekken, want deze kunnen weer inkt afgeven op een vochtige bladzijde. Daarnaast kan je talkpoeder gebruiken omdat dit goed vocht opneemt. Extra tip: om te voorkomen dat er een vieze geur uit het boek komt, kan je een beetje bakpoeder tussen de bladzijden strooien. Sluit het boek, laat het enkele dagen liggen en je zal merken dat de vieze geurtjes zijn verdwenen. Even uitschudden en je boek ruikt weer fris!

Hier vind je 5x leuke boeken om dit najaar te lezen.

Reacties uitgeschakeld voor Vlek in boek verwijderen: zo doe je dat!