vlonder in de tuin
Fashion

Vlonder in de tuin

Een vlonder is een mooi alternatief als u liever geen bestrating heeft in uw tuin. Vlonders hebben een warme en natuurlijke uitstraling, en bovendien zijn ze aangenamer om overheen te lopen dan tuintegels. Hierdoor worden vlonders vaak gebruikt aan het water of bij een zwembad, waar je vaak op blote voeten loopt. Maar een vlonder kan ook prima als terras gebruikt worden bij je woning of onder een overkapping.

Soorten vlonders

Het onderscheid tussen vlonders wordt gemaakt op basis van het materiaal dat gebruikt wordt om de vlonder te maken. De populairste keuze is nog altijd een houten vlonder in de tuin. Door de warme uitstraling van hout past het goed in vrijwel elke tuin. Bovendien zijn er veel verschillende soorten hout beschikbaar, waar het verschil voornamelijk in de prijs en levensduur zit. Hardhout gaat erg lang mee, maar is ook behoorlijk prijzig. Heb je een kleiner budget? Dan kun je ook kiezen voor geïmpregneerd vuren of grenen, hier betaal je minder voor, maar het gaat dan ook minder lang mee. Over de langere termijn pakt dat dan vaak alsnog duurder uit.

Naast hout kun je ook kiezen voor een vlonder van composiet. Dat is een materiaal dat bestaat uit een mengeling van vezels en kunststof, en het is beschikbaar in veel verschillende kleuren en motieven. Enkele voordelen van composiet zijn dat het weinig onderhoud nodig heeft en goed bestand is tegen vocht, hierdoor is het een ideale keuze bij een zwembad of zwemvijver. Daarnaast is  composiet ook kleurvast, waar hout na een aantal jaren grijs begint te kleuren. Echter, al deze voordelen komen wel met een prijskaartje. Een composiet vlonder is duurder in de aanschaf dan een vlonder van hout.

Onderhoud

Wanneer je kiest voor een houten vlonder wordt er aangeraden om deze twee keer per jaar te goed te reinigen en te behandelen, zo voorkom je dat de vlonder grijs verkleurt. Voor een vlonder van hardhout gebruik je olie, voor andere houtsoorten kun je de vlonder beitsen en lakken. Voor een vlonder van composiet is dit niet nodig, aangezien composiet vrijwel geen onderhoud nodig heeft.

Wel dien je er rekening mee te houden dat alle vlonders last kunnen krijgen van groene aanslag, omdat ze het hele jaar door buiten liggen. Beginnende groene aanslag kun je vaak goed verwijderen met heet water. Mocht dit niet voldoende zijn, dan zijn er  speciale reinigingsmiddelen voor groene aanslag beschikbaar, of je kiest voor een huis-, tuin- en keukenoplossing zoals groene zeep of soda.

Reacties uitgeschakeld voor Vlonder in de tuin