koud douchen is gezond
Health,  Tips

Waar een koude douche allemaal goed voor is

Het eerste wat de meeste mensen doen als zij hun bed uitkomen is een lekkere warme douche nemen. Een warme douche is lekker ontspannend en je voelt je nadien weer helemaal fris. Is het je wel eens overkomen, terwijl je onder de warme douche stond, je per ongeluk de douchekraan op koud zet? Iedereen zal beamen dat dit als zeer onprettig wordt ervaren. Maar ondanks dat je het misschien niet leuk vindt, koud douchen is gezond! De voordelen van koud douchen moet je toch eigenlijk eens doornemen, zodat je misschien overtuigd wordt om toch eens te proberen koud te douchen.

Koud douchen is goed voor de huid

Warm water op je huid voelen zal vast prettig zijn, maar is zeker niet goed voor je huid. Warm water zal namelijk voor verslapping van je huid zorgen. Hierdoor kan de huid uitdrogen en kun je eerder rimpels gaan krijgen. Koud water daarentegen zorgt ervoor dat de huid elastisch blijft en sterk. Mede door een verhoogde bloedcirculatie zal de kans op het krijgen van cellulitis ook afnemen. Van al de voordelen van koud douchen is een gezonde huid voor veel mensen misschien wel het belangrijkste voordeel. 

Een verbeterde bloedcirculatie

Het koude water zal ervoor zorgen dat je bloedvaten vernauwd raken. Hierdoor zal er meer bloed door je vaten gepompt moeten worden en wordt je bloed veel efficiënter gebruikt. Wel zal heel tijdelijk je bloeddruk wat hoger worden. Dit is geen ramp, want als je dagelijks een koude douche neemt, zullen je bloedvaten strak blijven en sterker worden. ‘Koud douchen is gezond’ zal zeker op dit voordeel slaan. Als je namelijk warm doucht, zullen de bloedvaten ‘lui’ en slap worden, met veel minder sterke bloedvaten tot gevolg. 

Ontlasting van de interne organen

Het vernauwen van je bloedvaten is niet alleen gezond voor je bloedvatenstelsel en je bloedcirculatie, het is ook goed voor je interne organen. Alle giftige stoffen in je organen komen veel gemakkelijker los en zullen naar je poriën stromen om je lichaam te verlaten. Koud douchen is dus een vorm van intern ontgiften. 

Het maakt je wakker

Het klinkt waarschijnlijk logisch, een koude douche zorgt ervoor dat je snel wakker wordt. Je lichaam gaat proberen de temperatuur van je lichaam op een bepaalde hoogte te houden en gaat direct aan het werk. Je verbrandt dan ook nog eens extra energie en dat is goed voor de lijn. Als je dan onder de douche vandaan komt ben je echt helemaal klaar voor de nieuwe dag. 

Ook voor gezond haar

Wist je dat koud douchen ook heel gezond is voor je haren? Heb je last van haaruitval of roos? Dan moet je eens een tijdje koud douchen. Het koude water zal dit namelijk voorkomen. Warm water zorgt voor uitdroging van je haren en zal er dan dof en ongezond uitzien. Koud douchen behoudt het vocht in je haar juist en je haren zullen er stralend en soepel uitzien.

Reacties uitgeschakeld voor Waar een koude douche allemaal goed voor is