wikkelfolie
Tips

Waar gebruik je wikkelfolie voor?

Wat is wikkelfolie? Het woord zegt het eigenlijk al: folie die je gebruikt om een palletlading mee in te wikkelen. Het is dan ook onmisbaar op elk laad- en losdock alsmede in elk magazijn. Aangezien wikkelfolie rekbaar en stretchbaar is, wordt het ook wel rekfolie, rekwikkelfolie of stretchfolie genoemd. Het is de duurzaamste en voordeligste materiaal om je palletladingen te stabiliseren en goederen te beschermen tegen vocht stof en vuil. Voor je gaat wikkelfolie kopen, kun je hieronder lezen waar je het precies voor kunt gebruiken.

Solide geheel

Als je van los gestapelde goederen, zoals dozen, een solide geheel wil maken, omdat het bijvoorbeeld vervoert of opgeslagen moet worden, omwikkel je deze met wikkelfolie. Na het inwikkelen van een pallet vormt het een solide geheel. Dozen kunnen niet meer schuiven en blijven bijvoorbeeld mooi op hun plek tijdens het transport. De dozen en de producten in de dozen worden ook nog eens goed beschermt tegen vocht, regen en stof waardoor ze schoon en netjes aan komen op de plaats van bestemming. Met de kleine rolletjes ministretch kun je ook gemakkelijk lange staven en buizen bundelen. Deze rolletjes worden daarom ook wel bundelfolie genoemd.

Verschil met krimp folie

Wikkelfolie wordt regelmatig in één zin gebruikt met krimpfolie. Toch is er een duidelijk verschil. Krimpfolie wordt in de vorm van een krimphoes over de pallet gedaan en gekrompen door middel van warmte uit een zogenaamd krimppistool. Uit een krimppistool komt warmte, meestal in de vorm van een vlam, die op de folie gericht wordt waardoor de folie krimpt. Krimpfolie in de vorm van kleine rollen vinden hun toepassing in het verpakken en beschermen van bijvoorbeeld boeken. 

Drie soorten wikkelfolie

Grofweg kan je wikkelfolie in drie soorten verdelen: handwikkelfolie, bundelfolie en machinewikkelfolie. Handwikkelfolie en bundelfolie worden handmatig of manueel aangebracht. Handwikkelfolie is verkrijgbaar in handzame rollen in verschillende rolbreedtes.  Afhankelijk van de klus zijn de folies in diverse sterktes en rekpersentages  leverbaar.

Dispensers

Handwikkelfolie kun je nog efficiënter verwerken met een speciale dispenser voor handrollen of een speciale dispenser voor bundelfolie. Door het gebruik van een dispenser kun je veel efficiënter werken. Bovendien draagt het bij aan een betere fysieke werkhouding, dus je gezondheid.

Machine Folie

Machinefolie wordt gebruikt in palletwikkelaars. Deze rollen hebben doorgaans een gewicht van 17 kg. en zijn leverbaar in meerdere diktes, kleuren en rekpercentages. Bij het machinaal wikkelen doet de machine bijna al het werk voor jou. Bij de keus is de juiste dikte en de juiste voorrek belangrijk om een goed rendement uit de folie te halen.

De juiste folie kiezen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wikkel je te veel, dan is dat zonde van het materiaal en maak je onnodig extra kosten. Wikkel je te weinig, dan kunnen de goederen los komen tijdens transport en raken ze beschadigd.

Reacties uitgeschakeld voor Waar gebruik je wikkelfolie voor?