startend ondernemer
Tips

Waar moet je aan denken als je een bedrijf begint?

Ook al leven we op het moment in een tijd die misschien niet het meest gunstige is om een bedrijf te beginnen, zien we dat er ondanks dat genoeg mensen een eigen bedrijf beginnen. Als je daaraan begint, dan zijn er een hoop zaken waar je aan moet denken. Natuurlijk wil je opvallen, iets dat je bijvoorbeeld kunt doen door bedrukte jassen te laten maken of aanstekers bedrukken met jouw logo. Echter zijn er nogal wat zaken die je daarvoor moet doen. Lees verder om te weten wat.

Welke rechtsvorm je kiest is belangrijk

Welke rechtsvorm moet je bedrijf krijgen? De meeste starters kiezen voor een eenmanszaak. Als je met twee of meer personen bent, kun je ook kiezen voor een maatschap, vennootschap onder firma(VoF), commanditaire vennootschap of besloten vennootschap (BV). Deze rechtsvorm heeft bijvoorbeeld betrekking op het risico bij faillissement. Zorg dan ook dat je je goed laat informeren over de beste rechtsvorm voor jou.

Inschrijven Kamer van Koophandel

Als je voor een eenmanszaak, VoF of maatschap hebt gekozen, is je inschrijven bij de Kamer van Koophandel voldoende om officieel te starten. Als je bedrijf voldoet aan de criteria voor een onderneming, ben je wettelijk verplicht om je in te schrijven. Het kost eenmalig 50 euro. Je gegevens worden automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst, die hoeft je dus niet apart in te lichten. Je krijgt van de KvK een btw-nummer. Heb je een bv opgericht? Dan komt er meer kijken bij de start van uw bedrijf. Je moet bij de notaris een akte laten opstellen en minstens 1 eurocent in de bv storten. De notaris helpt je verder met de officiële oprichting van het bedrijf. 

Schrijf een ondernemingsplan


Als je serieus wil werken aan je eigen bedrijf, is het een must om eerst een ondernemingsplan te schrijven. Hierin schrijf je op wat je precies gaat doen, hoe je je klanten gaat vinden, wie de concurrentie is en hoe je je van hen onderscheidt, maar ook wat je verwacht te gaan verdienen. Kortom, je onderbouwt waarom jouw bedrijf er moet komen en waarom het levensvatbaar zal zijn. Onderbouw je plan met zoveel mogelijk actuele cijfers. Die vind je bijvoorbeeld met de online tools van Google, bij het CBS, SCP of het Economisch Bureau van ING. Lastig om uit de losse pols een ondernemingsplan op te stellen? Er zijn online genoeg voorbeelden en tools te vinden die je kunnen helpen.

Fiscale voordelen

Waar je vroeger een VAR in moest vullen om voor de Belastingdienst te worden gezien als ondernemer, kun je tegenwoordig samen met je opdrachtgever een modelovereenkomst opstellen. Met deze modelovereenkomst leg je vast dat je niet in dienst treedt maar je zelfstandigheid behoudt. Het is belangrijk om door de Belastingdienst als ondernemer te worden erkend, omdat je dan in aanmerking komt voor fiscale voordelen als de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Zorg voor een gedegen boekhouding

Als je je bedrijf eenmaal bent begonnen, moet je je zakelijke inkomsten, uitgaven én je uren gaan bijhouden om aan te tonen dat je inderdaad ondernemer bent en ook om belastingaangifte te kunnen doen. Je moet namelijk minstens 1225 uur per kalenderjaar in het bedrijf steken. De tijd die je besteedt aan het oprichten van het bedrijf, telt ook mee. Ook moet je als je btw-plichtig bent, precies gaan bijhouden hoeveel btw je betaalt en ontvangt. Voor je financiële administratie is het handig je inkomsten (facturen) en uitgaven voor het bedrijf bij te houden. Bij een simpel bedrijf met weinig verschillende inkomsten en uitgaven kan een Excel-bestand voldoende zijn, anders kun je beter een boekhoudprogramma downloaden of aanschaffen. Je kunt ook een expert inschakelen om de administratie voor je te doen als je zeker wil weten dat dit goed gebeurd.

Open een bankrekening

Sommige starters gebruiken hun persoonlijke bankrekening voor hun bedrijf, maar in de voorwaarden van de bank staat doorgaans dat dit niet is toegestaan. Een zakelijke rekening kost meer dan een persoonlijke rekening, maar je hebt wel al je zakelijke inkomsten en uitgaven in een handig overzicht en je uitstraling is een stuk professioneler omdat je de rekening op naam van je bedrijf opent. Daarnaast biedt een zakelijke rekening meer mogelijkheden. 

Verzekeringen om de risico’s op te vangen

De risico’s die je als ondernemer loopt, zijn niet gedekt door particuliere verzekeringen. Je kunt schade die je als ondernemer veroorzaakt bijvoorbeeld niet verhalen op een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. En wat gebeurt er als je incasso’s niet worden betaald? Zorg dat je je goed inleest over verzekeringen voor starters. 

Reacties uitgeschakeld voor Waar moet je aan denken als je een bedrijf begint?