inbouw reservoir toilet
Interior,  Living

Waar moet je aan denken als je een nieuw toilet gaat plaatsen?

Tegenwoordig is het vrij makkelijk om zelf een nieuw toilet te plaatsen. Dit is met de moderne toiletpotten namelijk een stuk makkelijker zelf te doen. Daarnaast vind je online enorm veel tutorials die je kunnen helpen als je het even niet meer weet. Ook hier trouwens, want hieronder vertellen we je hoe je een toilet moet plaatsen!

Het soort toilet bepalen

Als eerste zul je moeten bepalen wat voor soort toiletpot je wil. Moet het een vlakspoel toiletpot worden, of toch een diepspoel? Wil je, zoals laatste jaren de trend, een hangend toilet, of ben je na al die jaren zo gewend aan een staand? Bedenk eerst goed wat voor toilet je wil, er is genoeg informatie beschikbaar en de keuze is in dit geval vooral een kwestie van smaak.

De voorbereiding bij het plaatsen van een toilet

Het plaatsen van een nieuw toilet begint met een goede voorbereiding. Nadat je eerst de waterleiding af hebt gesloten en de wc een laatste keer hebt doorgetrokken kun je het oude toilet eruit slopen. Dan kun je gaan bepalen waar de nieuwe wc moet komen te staan of hangen. Houd er rekening mee dat de afvoer tegen de achterwand aan moet liggen en dat er een waterleiding van minimaal 12mm naar het reservoir loopt, zodat je die daarna kunt vullen.

Bepaal de plaatsing

Bepaal dan de gewenste inbouwdiepte, net als de hoogte waarop je het toilet wil ophangen. De standaard zithoogte van een toilet is ongeveer veertig centimeter, gemeten vanaf een afgewerkte vloer, houdt daar dus rekening mee als de tegels er nog niet in liggen. Op het frame staat een markering aangegeven, die je kunt gebruiken om die op de juiste hoogte in te stellen.

Als je de juiste hoogte hebt bepaald, leg je het frame op zijn zij, zodat je de stelbouten en pootjes kunt afstellen hierop. Stel het frame waterpas door die rechtop te zetten en zorg ervoor dat de afvoerbuis zonder spanning kan worden aangesloten. Teken de boorgaten op de muur af, boor de gaten en plaats de pluggen.

De afvoer

Plaats de afvoerbocht in het frame en sluit deze aan op het riool. Je kunt daarvoor gebruik maken van bijvoorbeeld een sprongbocht. Zodra de afvoerbocht is aangesloten, kun je het frame vastschroeven aan de muur. Gebruik daarvoor de houtdraadbouten die standaard worden meegeleverd. Daarna kan de hoekstopkraan aangesloten worden op de waterleiding en dat doe je met een 12mm dikke koperen buis of een flexibele aansluitslang.

Werkt alles zoals het moet werken, dan kun je het wandcloset via draadstiften aan het frame bevestigen, waarna je het reservoir en de closetafvoer erop monteert. Ter afwerking verwijder je vervolgens het wandcloset en kun je de gewenste ombouw rond het frame maken. Plaats nadien het wandcloset terug, Werk alle naden af met sanitairkit en je bent klaar!

Reacties uitgeschakeld voor Waar moet je aan denken als je een nieuw toilet gaat plaatsen?