Waar op te letten bij de aanschaf van gouden ringen?
Een gouden ring is een schitterend tijdloos sieraad waar vele dames van dromen. Er zijn allerlei verschillende uitvoeringen. Zo zijn er bijvoorbeeld gouden ringen van witgoud, geelgoud en roodgoud. Gouden ringen kunnen met verschillende soorten stenen worden ingezet zoals diamanten, edelstenen, briljanten of parels. Daarnaast worden er ringen in verschillende stijlen gemaakt, zoals bijvoorbeeld een antieke of vintage stijl of juist een excentrieke design ring.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een gouden ring?
Wanneer je een gouden ring gaat kopen, dan wil je dat natuurlijk zo betrouwbaar mogelijk doen. Vooral online is het moeilijk te achterhalen of je bij een betrouwbare partij terecht bent gekomen. Heb je eenmaal iets besteld, dan is het bijna onmogelijk om je geld terug te krijgen. Het beste kun je dan ook gouden juwelen kopen bij een betrouwbare aanbieder als Mostert juweliers. Waar moet je echter nog meer op letten bij de aanschaf van bijvoorbeeld gouden ringen?
Elk gouden sieraad heeft een keurteken
Een gouden sieraad krijgt altijd een keurteken, waarop valt af te lezen hoeveel karaat het sieraad is. Goud is een edelmetaal dat voor sieraden meestal vermengd wordt met andere metalen om te zorgen dat het harder wordt. De hoogste kwaliteit goud voor ringen die je in Nederland kunt vinden, heeft een kwaliteit van 18K, maar meestal 14K. Puur goud wordt aangeduid met 24K, maar 24 karaats goud is relatief zacht waardoor je er bijvoorbeeld geen stenen in kunt leggen. Daarom wordt 24 karaats goud eigenlijk nooit gebruikt voor sieraden.
Alleen zichtbaar met een loep
Iedereen die in Nederland goud, zilver of platina verkoopt moet zorgen dat zijn sieraden voorzien zijn van wettelijke keurtekens. Die keurtekens zijn alleen zichtbaar met een loep die tien keer vergroot en worden alleen geslagen door twee keuringsinstanties in Nederland. Alle sieraden van 14 karaat goud of meer, derde gehalte zilver of meer en 950 duizendste platina krijgen zo’n keurteken. Een verkoper is verplicht je dit keurmerk te tonen. Ook heeft elke juwelier een loep in zijn zaak, waarmee je zelf het keurteken kan zoeken. Kan de verkoper geen keurteken tonen en wordt het sieraad wel als goud, zilver of platina aangeboden, dan kun je de aanschaf beter achterwege laten. Zodra er een keurmerk in staat, weet je als consument precies wat je koopt.
Gold plating
De meeste goedkope ringen online hebben een dun laagje goud over een kern van een ander materiaal. We noemen dit proces “vergulden” of “gold plating”. Natuurlijk is zo’n sieraad veel minder duur dan één van volledig goud. Dit is dan ook direct de meest voorkomende ‘scam’: het feit dat men een sieraad, zoals bijvoorbeeld ringen of oorbellen, verkoopt als goud, terwijl dit slechts een gouden ‘plating’ heeft.
Gouden ringen kopen als investering
Er zijn mensen die goud kopen als “spaarpotje” of als “appeltje voor de dorst”. De zogenaamde ‚gold plated’ ringen zijn daar niet geschikt voor, omdat het gehalte aan echt goud te beperkt is. Let er dus bij het kopen van gouden ringen zowel voor het dragen als investering, dat het om een gouden ring met een keurteken gaat.