Living

Waarom het beter is om langer in huis te wonen als u ouder wordt

Ouder worden, het is een proces waar bijna iedereen als een berg tegenop ziet. “Ouderdom komt met gebreken”, is een veel gehoorde uitdrukking. En op een gegeven moment is daar het schijnbaar onvermijdelijke moment dat u naar een verzorgingshuis of aanleunwoning wordt gepraat. Maar is dat wel nodig? En: belangrijker nog, is dat wel wat u wilt?

U heeft uw leven lang hard gewerkt. Nu is het tijd om vooral te genieten. Natuurlijk kunnen er ouderdomskwalen en -kwaaltjes de kop opsteken, maar voor hetzelfde geld wordt u lachend 90 of ouder: niemand kan in de toekomst kijken. Dat zou ook helemaal geen zin hebben.

Het kan zijn dat u wat moeilijker gaat lopen, of af en toe iets vergeet. Maar zolang u geen gevaar voor uzelf en uw omgeving vormt, geeft u er waarschijnlijk de voorkeur aan lekker in uw eigen huis te blijven wonen. En eigenlijk is dat helemaal niet zo’n slecht idee. Hoe goed de verzorgingshuizen en aanleunwoningen ook (bedoeld) zijn.

Wat u wel kunt doen om uw kinderen gerust te stellen, is het huis een beetje aanpassen. U kunt kiezen voor inductiekookplaten in plaats van een gasfornuis, thuiszorg in de arm nemen, en als het traplopen een kwelling wordt (of simpelweg niet meer te doen is), kunt u een traplift huren. Zoek eens op internet; er zijn zó veel mogelijkheden om lekker in uw vertrouwde huis oud te worden zonder dat anderen zich zorgen hoeven te gaan maken. Nogmaals: u heeft uw leven lang hard gewerkt. Voor uw kinderen, voor uw werkgever, voor uw vrienden, misschien ook voor de wederopbouw van ons land. Is een overstap naar zo’n seniorencomplex dan de beloning?

Het schrijnende is dat het meestal anderen zijn die deze beslissing nemen. En vervolgens komt u op een plek terecht waar alles geregeld wordt, tot het entertainment aan toe. Een plek die nooit zo zal zijn als thuis, ook al doen ze nog zo hun best. Daar krijgt een mens geen positieve energie van. Nee, als u goed in uw vel zit, prima voor uzelf kunt zorgen (met een beetje hulp misschien, maar dat heeft u verdiend) en zich uitstekend vermaakt, is het raadzaam zo lang mogelijk, en misschien wel uw hele leven, op uw stek te blijven. Het allerbelangrijkste is dat u zelf beslist. Het is uw oude dag, maar wel uw eigen oude dag.

Reacties uitgeschakeld voor Waarom het beter is om langer in huis te wonen als u ouder wordt