het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag
Health

Waarom het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is?

Het ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag

Veel mensen hebben de neiging het ontbijt over te slaan. Zo kunnen ze wat langer in bed blijven liggen, moeten ze niet in de keuken staan ’s morgens vroeg of hebben ze tijd om nog vlug wat andere zaken te doen voor ze naar hun dagtaak vertrekken. We kunnen er echter niet genoeg de nadruk op leggen dat het nooit een goed idee is deze maaltijd over te slaan. We gaan hierna verder in op de voornaamste redenen om te voorzien in een gezond en evenwichtig ontbijt.

Het ontbijt als energieleverancier

Ons lichaam heeft energie nodig om naar behoren te kunnen functioneren. Zelfs tijdens onze slaap verbruiken we energie, energie die niet gecompenseerd wordt door voedselinname. Door gezond te ontbijten, geven we ons lichaam de nodige voedingsstoffen om de spijsvertering op gang te brengen en de voormiddag door te komen. Door bewuste keuzes te maken, zorg je ervoor dat je lichaam reeds aan het begin van de dag voorzien wordt van voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten.

Een goed ontbijt voor een gezond gewicht

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die niet of onvoldoende ontbijten vaak reeds in de voormiddag een oncontroleerbare honger krijgen die vaak resulteert in het grijpen naar ongezonde snacks. Je kent het wel, je voelt een hongergevoel opkomen en haast je naar de eerste de beste snackautomaat. Door goed te ontbijten kan je dit vermijden. Je lichaam zal langer een voldaan gevoel hebben, je zal minder snel geneigd zijn een tussendoortje te eten en dit zal een positieve invloed hebben op je gewicht.

Het ontbijt als sociaal moment

Los van wat het fysiek doet met ons lichaam, zorgt het ontbijt er ook voor dat iedereen even rustig samen aan tafel kan zitten. Op die manier wordt er als het ware quality time voorzien vooraleer iedereen zijn eigen weg opgaat. Even snel de dag overlopen, dagindelingen op elkaar afstemmen of een gezellige babbel over de afgelopen dagen. Het draagt bij aan een goed en rustig begin van de dag.

Ben jij één van die mensen die vaak niet de tijd neemt om te ontbijten? Probeer dit eens enkele dagen wel te doen en je zal versteld staan van de effecten die het zowel fysiek als mentaal oplevert.

Reacties uitgeschakeld voor Waarom het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is?