houtpellets
Living,  Tips

Waarom het stoken van pellets in een pelletkachel zo voordelig is

De afgelopen jaren zijn pelletkachels erg populair geworden. Met een dergelijke kachel verwarm je je huis namelijk goedkoop en, zeker zo belangrijk, erg duurzaam. In het buitenland zien we deze manier van opwarmen al veel meer, maar in Nederland lijkt nu ook dit type kachel zijn doorbraak te hebben gemaakt. De houtpelletspecialist bij jou in de buurt kan er alles over vertellen, maar je kunt ook verder lezen dan leggen wij het aan je uit

Wat is een houtpellet?

Een pelletkachel brandt op zogenaamde pelletkorrels. Dit is een geperste korrel van zaagsel. Het zaagsel wordt fijngemalen en in cilindervormige staafjes geperst. Hiervoor wordt uiteraard alleen schoon hout voor gebruikt. De korrels zijn gemaakt van restante van hout. Het hout om de korrels te kunnen produceren komt van fabrieken en zagerijen. Er wordt een hoge druk op het zaagsel uitgeoefend en zo ontstaat er een pellet korrel die jij kan gebruiken om je huis op te warmen.

Stoken op pellets heeft een hoop voordelen

Door de ingebouwde thermostaat in een pelletkachel kun je de temperatuur makkelijk programmeren en blijft die temperatuur in de ruimte makkelijk onder controle. Door de juiste verbranding van de houtpellets blijft er een asgehalte van zo’n 0,5% over, waardoor je de aslade slechts om de 2 tot 3 weken zal moeten legen bij dagelijks gebruik. Tijdens de verbranding hoeft de deur nooit geopend te worden waardoor het een veilige verbranding is en er geen rook of vuurspetters zullen vrijkomen. Ook dit maakt dit type kachel erg gebruiksvriendelijk.

De hoge energiedichtheid van houtpellets

Zoals gezegd, brand je pelletkorrels in een pelletkachel. Je hoeft dus niet te gaan hakken, zagen en daarna klieven om je normale houtkachel van hout te voorzien. Pelletkorrels kun je kopen in gebruiksvriendelijke 10 of 15 kilo zakken. Pellets hebben een erg hoge energiedichtheid. Hierdoor kun je met een veel kleinere hoeveelheid korrels hetzelfde aantal uren branden als met normaal hout. Een pelletkachel heeft een gemiddelde capaciteit van 30 kg waarmee 15 tot 20 uur gestookt kan worden. Een houtkachel zul je gemiddeld om het uur aan moeten vullen.

Een ander nadeel van een houtkachel is het aanmaken. Je moet al een beetje ervaring hebben wil je namelijk de kachel meteen goed aan kunnen krijgen. Met een pelletkachel druk je slechts op de startknop en de korrels vatten vlam. Ideaal en iedereen kan het.

Reacties uitgeschakeld voor Waarom het stoken van pellets in een pelletkachel zo voordelig is