led verlichting in de tuin
Living

Waarom je moet kiezen voor LED verlichting in de tuin

De laatste jaren heeft led verlichting enorme stappen gemaakt. Waar de LED plafondlamp al langer bekend is, zijn er nu ook LED tl buizen en bouwlampen. Ook in de tuin wordt er meer led verlichting gebruikt dan traditionele. Iedereen kent ondertussen wel de led vloerlamp die een donker pad in de tuin verlicht. Zo kan LED verlichting zorgen voor veiligheid in de tuin, bijvoorbeeld ook met een plafondlamp met sensor die onder een afdak aanspringt  als je je daar begeeft. LED heeft ook nog veel andere voordelen als je het in de tuin gebruikt. Lees verder en ontdek welke!

LED verlichting heeft een hele lange levensduur

Een gemiddelde LED-lamp gaat 50.000 uur mee, terwijl traditionele halogeenlampen of gloeilampen vaak een gemiddelde levensduur van zo’n 2.000 uur hebben. Een LED-lamp gaat dus 25 keer langer mee dan een conventionele lamp. De volgende keer dat je dus een LED lamp te duur vind in aanschaf, moet je daar maar even aan denken. In de praktijk is de prijs van LED namelijk maximaal zes keer zo veel.

Een ander groot financieel voordeel van LED

Dan is er nog het andere hele grote financiële voordeel van LED verlichting: het lage stroomverbruik. Op dat gebied is een LED-lamp namelijk tot wel 90% energie zuiniger dan gloeilampen. Tel daarbij op dat de energieprijzen in de laatste 6 jaar met zo’n 65% zijn gestegen, dan zul je snel zien dat ook dit een fikse besparing is. LED lampen hebben dus niet alleen een langere levensduur, maar zijn ook energiezuiniger. Wist je trouwens dat LED verlichting direct aan- of uit gaat en dat dit helemaal geen invloed heeft op de levensduur van de lamp?

LED verlichting in de tuin is veiliger

Ook is  LED verlichting een stuk veiliger. Dit type lamp wordt namelijk slechts handwarm, wat inhoudt dat je je niet enorm kunt branden als je de lamp per ongeluk aanraakt. Dit in tegenstelling tot gloeilampen en halogeen verlichting. Deze lampen worden bloedheet en hier kunt je jezelf behoorlijk aan verbranden. In de tuin is dit natuurlijk ook een groot voordeel, omdat er veel minder kans is op brand.

Minder snel kapot

LED-verlichting heeft geen gloeidraadje. Dat houdt in dat LED-lampen niet zo kwetsbaar zijn en wel tegen een stootje kunnen. Een gloeilamp is namelijk erg fragiel en vaak de reden dat een halogeen lamp kapot gaat. Bij stoten of vallen is de kans 95% dat de gloeidraad kapot gaat. Dit is natuurlijk ook niet handig in de tuin, omdat daar gespeeld, geleefd en gewerkt wordt. Vandaar dat LED verlichting voor de tuin al snel populair werd.

Minder vermoeiend

TL-verlichting en spaarlampen hebben zogeheten frequentie trillingen, wat vermoeiend is voor de ogen. Bij LED-verlichting zijn deze trillingen niet aanwezig, waardoor het licht van deze lampen aangenamer is en minder vermoeiend voor de ogen. Vooral op een werkplek, waar mensen lang staan of zitten, is dit een groot voordeel.

Een LED lamp is geen chemisch afval zoals traditionele lampen

TL-lampen en spaarlampen bevatten zogeheten kwikdioxide. Dit maakt dat deze lampen onder het chemisch afval vallen en dus niet zomaar weggegooid mogen worden. In LED-verlichting zit geen kwikdioxide, wat inhoudt dat deze lampen niet onder het chemisch afval vallen. Deze lampen hoeven dus niet op een aparte manier te worden ingezameld.

Geen opwarmtijd

Veel lampen, zoals een spaarlamp of TL-lamp, hebben enige opwarmtijd nodig voordat zij de volledige lichtsterkte bereiken. Bij LED-verlichting is dit niet het geval en branden de lampen altijd direct op volle sterkte. Wel zo handig als je direct ergens licht op wilt laten schijnen of wanneer je na een avondje stappen de donkere tuin in stapt.

Reacties uitgeschakeld voor Waarom je moet kiezen voor LED verlichting in de tuin