wijn drinken
Hip and happening,  Tips

Waarom je sommige wijnen uit een groot glas drinkt

Misschien heb je je wel eens afgevraagd waarom sommige mensen een hele collectie aan verschillende wijnglazen in hun servieskast hebben staan. Waarom drink je niet gewoon elke wijn uit hetzelfde wijnglas? Dit heeft te maken met het effect dat een glas heeft op de smaakbeleving van de wijn. Met het juiste glas verbeter je de smaak van de wijn waardoor deze nog beter tot zijn recht komt. Lees snel verder. 

Hoe werkt een wijnglas? 

Genieten van een wijn heeft veel te maken met de aroma’s van een wijn. De vorm van het glas kan de wijnbeleving beïnvloeden. Bij wijn komen de aroma’s vrij als de alcohol vervliegt aan het oppervlak van de wijn. Hoe groter het oppervlak, des te beter je de aroma’s kunt waarnemen. 

Nu denk je misschien, doe mij dan maar een heel groot glas. Echter is het afhankelijk van welke wijn je drinkt of je beter een groot of een klein glas kunt kiezen. Hier zijn geen vaste regels voor, maar over het algemeen schenkt men een rode wijn in een groter en breder glas dan een witte wijn.

Rode wijnglazen

Rode wijn heeft namelijk wat meer ruimte nodig dan witte wijn. Ruimte om de wijn te kunnen ronddraaien (walsen) zodat de geur beter waargenomen kan worden, maar ook ruimte om op adem te komen. Een krachtige rode wijn smaakt en ruikt vaak nog beter als deze eerst even in contact is gekomen met zuurstof. Hoe groter het glas, hoe beter de zuurstof bij de wijn kan. 

De verschillende type wijnglazen die er zijn, zijn soms zelfs vernoemd naar de verschillende wijnstreken. Zo is er een Bordeaux glas, speciaal gemaakt voor de krachtige en fruitige wijnen uit Bordeaux. Ook hebben we het Bourgogneglas, speciaal voor Bourgogne wijn. Dit is een tulpvormig glas dat de wijn voldoende zuurstof geeft om optimaal tot zijn recht te komen. 

Witte wijnglazen

Witte wijn daarentegen wordt juist vaker in een kleiner en smaller glas geschonken. Dit zorgt er niet alleen voor dat de wijn langer koel blijft, de smalle opening zorgt er ook voor dat de vaak meer delicate aroma’s naar één punt worden gestuurd waardoor je deze beter ruikt. 

Champagneglazen 

Bij het drinken van mousserende wijn zoals Champagne draait het voornamelijk om de frisse smaak van de wijn. Daar hoort een lang en smal glas bij. De hoogte van het glas zorgt er voor dat je de bubbels mooi kunt zien. 

Een standaard wit wijnglas is echter ook een prima optie om van een feestelijk glas mousserende wijn te genieten. Deze glazen laten de aroma’s nog beter tot hun recht komen, iets dat in een Champagne flûte vaak juist niet gebeurt. 

Als je het leuk vindt om het effect van een glas op de wijn te ervaren kun je dit heel gemakkelijk thuis uitproberen. Hiervoor hoef je heus niet een hele collectie aan wijnglazen in te slaan, je kunt ook een wijnglas en een waterglas naast elkaar zitten. Eerst even wijn bestellen en vervolgens de wijn in de verschillende glazen schenken en proeven maar. Je zult merken dat de geur van de wijn absoluut verschillend is afhankelijk van welk glas je kiest. 

Reacties uitgeschakeld voor Waarom je sommige wijnen uit een groot glas drinkt