schimmel in de badkamer
Health,  Living

Waarom moet je oppassen voor schimmel in de badkamer & handige tips als oplossing

Schimmel in de badkamer is een vervelender probleem dan veel mensen zich realiseren. Schimmels leiden niet alleen tot lelijke vlekken op muren, maar ook tot een ongezond binnenklimaat. Wanneer er sprake is van schimmel in de badkamer word je sneller ziek. Schimmel terugdringen is dan ook van belang. Zo kun je ziekteverzuim terugdringen door gezond binnenmillieu te creëren. Maar hoe pak je schimmel thuis, in de badruimte, effectief en grondig aan? Of liever nog: hoe voorkom je schimmel? Voorkomen is immers beter dan genezen! Onze tips helpen je een behoorlijk eind op weg. Benut ze en maak het binnenklimaat thuis een stuk gezonder.

1. Zorg voor een goede ventilatie in huis

Schimmel wordt vooral veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid. Hierdoor slaat er vocht op de badkamermuren en de omliggende ruimten, met als risico de vorming van schimmels. Na het douchen is het belangrijk dat het overtollige vocht zo snel mogelijk weggevoerd wordt. Dit kan door een badkamerraam open te zetten. Is dit niet mogelijk, dan is het aan te raden om een mechanisch ventilatierooster te laten plaatsen.

2. Neem de muren af met een handdoek

Wil je schimmel voorkomen, dan helpt het om na het douchen of baden de muren te drogen met een handdoek of swiffer. Je kunt hiervoor de gebruikte handdoek benutten, want di gaat toch al de was in. Alle vocht die je van de muren afhaalt, is meegenomen en vermindert de kans op schimmelvorming.

3. Let op in de winter

Heb je in de badkamer een raam, zet die ’s winters dan niet direct open na het douchen. Door het temperatuurverschil condenseert het vocht in de badkamer namelijk veel sneller. Daardoor blijft er veel vocht achter in de badkamer, meet dus een hogere kans op de aanmaak van schimmels. Zet het raam pas open als het in de badkamer wat afgekoeld is.

4. Kapotte voegen moet je snel herstellen

Als de voegen in de douche of badruimte beschadigd zijn, is het aan te raden om deze voegen te herstellen. Juist deze voegen zijn vochtig en daarmee broedplekken voor nare schimmels. Door de voegen opnieuw te kitten, ga je vochtophoping en daarmee ongewenste schimmels tegen.

5. Wanneer je schimmel zelf wilt weghalen

Wanner je zelf schimmel wilt verwijderen, doe dan handschoenen en een masker op voor je gezicht. Door 6 gram soda op te lossen in een liter water, kun je een milieuvriendelijk reinigingsmiddel maken om de schimmel weg te poetsen. Ook is er speciale schimmelverf te koop om schimmelplekken mee te verwijderen.

Reacties uitgeschakeld voor Waarom moet je oppassen voor schimmel in de badkamer & handige tips als oplossing