jongeren beleggen
Hip and happening

Waarom steeds meer jongeren beleggen

Veel jongvolwassenen kiezen ervoor om hun geld te beleggen. Met hoge studieschulden, negatieve rente en een hoge woningnood, lijken jongeren zich steeds meer bewust te worden van hun financiële situatie. Daarnaast hebben jongeren ook enorm veel informatie tot hun beschikking via het internet. Zij kunnen dus in hun vrije tijd leren over de markt en hoe je kunt beleggen. 

Uit onderzoek blijft dat wel 42% van de Nederlandse jongeren doet aan beleggen, wat natuurlijk erg veel is. Jongeren nemen vaak ook meer risico hierbij. Hoe komt het dan zoveel Nederlandse jongeren hun geld beleggen? En waar geven zij hun geld dan aan uit? Dit en meer bespreken wij in dit artikel.

Jongeren en beleggen

Als jongvolwassene in 2022, kun je waarschijnlijk genoeg vrienden en familie van jouw leeftijd die hun geld beleggen. Veel jongeren zijn tegenwoordig veel bezig met geld, omdat zij niet in een makkelijke financiële situatie zitten. Woningen en kamers zijn enorm duur, terwijl de studieschulden van deze generaties juist erg hoog zijn. Geld op de bank zetten is een stuk minder aantrekkelijk, omdat je vaak juist negatieve rente moet betalen.

Veel jongeren kiezen er daarom voor om hun geld te investeren. Dit kan zijn in aandelen, grondstoffen zoals goud of zilver, maar ook in bepaalde (retro) producten. Denk bijvoorbeeld aan dure speelkaarten, spellen, kleding of flessen drank. Veruit de populairste vorm van investeren onder jongeren, is het kopen van crypto. Je hebt de afgelopen jaren vast wel een verhaal gehoord van jonge mensen die hun cryptomunten zoals Bitcoins verkopen voor hele hoge bedragen.

Populariteit van cryptomunten

De opkomst van deze cryptomunten is ook een belangrijke reden dat beleggen zo populair is geworden. Hoewel cryptomunten de afgelopen jaren pas bekend zijn geworden bij de gemiddelde Nederlander, waren deze al veel langer bekend op bepaalde websites en forums op internet. Jongvolwassenen zijn erg handig op internet en zullen daarom sneller dit soort trends zien en volgen. Door het internet kunnen zij dit ook gemakkelijk delen met vrienden en familie.

Risico’s

Met het internet kun je ook relatief makkelijk leren over beleggen. Je hebt enorm veel websites, videoseries, cursussen, boeken en andere vormen waarmee je kunt leren over beleggen. Het beleggen zelf is ook makkelijk, via een bepaalde website of app. Dit klinkt allemaal goed, maar hier zitten ook risico’s aan. Zo zijn er ook jongeren die te snel meegesleurd worden in dit soort trends, waardoor zij veel geld verliezen. Als iedereen in je omgeving investeert in crypto, ben je vaak geneigd om dit ook eens te proberen. Je moet hiervoor meestal wel voldoende kennis en ervaring hebben om succes te behalen.

Daarnaast zijn er ook mensen die te snel en te veel geld beleggen. Net als bij gokken, is het niet voor iedereen weggelegd. Dit geldt echter niet speciaal voor jongeren. Veel jongvolwassenen weten goed waar ze mee bezig zijn en maken verstandige keuzes. Heb jij een zoon of dochter die interesse heeft in beleggen? Dan is het verstandig om juist het gesprek hierover aan te gaan.

Reacties uitgeschakeld voor Waarom steeds meer jongeren beleggen