Wandelen tijdens de coronacrisis: voordelen en tips
Wandelen is gezond, dat weten we inmiddels wel. Vooral nu we door de coronapandemie veel thuiszitten, is het heel belangrijk om af en toe een blokje om te gaan. Wij zetten de voordelen van wandelen voor je op een rijtje en geven een aantal leuke tips om ook nu fit te blijven.
Op een gemiddelde dag een paar maanden geleden ging ongeveer tachtig procent van de Nederlandse bevolking naar buiten, twintig procent bleef binnen. Sinds de coronacrisis blijft ongeveer de helft de hele dag tussen vier muren. Dat blijkt uit een onderzoek door het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, een zelfstandig onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Sociale onthouding betekent natuurlijk niet dat we 24 uur per dag met de ramen en deuren gesloten binnen moeten blijven. Frisse lucht is belangrijk, vooral tijdens de coronacrisis! Wandelen heeft een berg aan gezondheidsvoordelen, zo bewijst studie na studie. Wij zetten ze voor je op een rijtje.
Gezondheidsvoordelen van wandelen
- Wandelen heeft een positief effect op de conditie van je hersenen. Neuropsycholoog Kirk Erickson stelde vast dat oudere mensen die wekelijks minstens 40 minuten wandelen een betere fysieke conditie, een beter geheugen en meer hersenvolume krijgen.
- Wandelend maak je dopamine aan. Heb je pijn of ben je verdrietig, dan brengt die toevoer je naar een normaal niveau. Zit je al lekker in je vel, dan kan de aanmaak euforisch werken. Hoe vaker je loopt, hoe sneller dat effect optreedt.
- Onderzoek na onderzoek toont aan dat wandelen veel oplevert op het gebied van mentale gezondheid. Regelmatig op pad gaan, kan depressieve gevoelens verminderen.
- (Bijna) iedere dag van de week een halfuur tot een uur wandelen, verlaagt de risico’s op hart- en vaatziektes drastisch. Genoeg reden om naar buiten te gaan, toch?
- Freud wist het al: oogcontact is niet altijd bevorderlijk voor een goed gesprek. Wandelend kom je tot de beste conversaties. Bewegen activeert namelijk onder andere de hersengebieden die zich bezighouden met taal. Let wel op die anderhalve meter afstand!
- Synchroon bewegende mensen stemmen hun denkbeelden, gevoelens en doelen meer op elkaar af. Dit wordt ook wel ‘sociale lijm’ genoemd. Samen wandelen brengt meer verbondenheid, en dat is precies wat we nodig hebben in deze coronatijden.
- Door te wandelen wordt het risico op diabetes verlaagd met ongeveer 60 procent. Na een tijdje neemt de insulinegevoeligheid af.
- Eén uur per dag wandelen, verlaagt het risico op obesitas met wel 50 procent.
- Met het oog op de coronamaatregelen wordt aangeraden om zo min mogelijk het huis te verlaten. Boodschappen doen mag nog wél. Maak van een uitje naar de supermarkt een flinke wandeling. Een beetje omlopen kan geen kwaad.
- Wandelen is bevorderlijk voor je lichaam. Als je er vaak op uit gaat, krijg je sterk kraakbeen, sterke botten en sterke spieren.
- Door steeds langer en vaker te wandelen, vergroot je het vermogen van je longen om zuurstof op te nemen. Je uithoudingsvermogen en conditie zal zelfs na de eerste week actief wandelen al verbeterd worden.
Gebruik je reistijd als beweegtijd
Vóór de coronapandemie werd in grote steden ongeveer veertig procent van de woon-werkritten op de fiets gedaan. Inmiddels is dat percentage enorm gedaald. De tien stappen die je zet vanaf je bed naar je thuiskantoortje, wegen natuurlijk niet op tegen de afstand die je gemiddeld aflegt op een normale (werk)dag. Gebruik de reistijd die je voor de pandemie had als tijd om in beweging te komen. Hoe? Ga een blokje om voordat je begint met werken. Je zult zien dat de frisse lucht je goed doet en je de rest van de dag een stuk productiever bent. Ook kun je bewegen door huishoudelijke klusjes te doen. Ga in de tuin werken, verf de kast die al jaren op zolder staan, ruim de garage op, poets de auto of ga voor een poetsdag. Zo houd je je meteen aan die goede voornemens! Je zult zien dat je op deze manier alerter aan je (werk)dag begint.
Verveling tegengaan met Spotify
Om de verveling tijdens het wandelen tegen te gaan, kun je natuurlijk op pad gaan met een wandelmaatje. Maar er is ook een andere goede optie: beluister een audioboek of podcast! Tegenwoordig kun je via Spotify gemakkelijk leuke podcasts beluisteren. Er is voor ieder wat wils! Van podcasts over het nieuws, de maatschappij, psychologie, sport, misdaad of andere spannend verhalen. Ook luisterboeken worden steeds populairder. Wist je bijvoorbeeld dat de boeken van Harry Potter gewoon op Spotify staan? Zo maak je jouw wandeling een stuk leuker en interessanter. Liever muziek? Dat kan natuurlijk ook. Dus: trek die wandelschoenen aan en ga!