dit helpt tegen droge handen
Tips

Wat helpt tegen (extreem) droge handen?

Veel mensen hebben last van extreem droge handen, zeker in de winter of wanneer je je handen vaak wast en ontsmet. Heb je droge, gebarsten of geïrriteerde handen? Dit is niet prettig, maar het goede nieuws is dat je droge handen wel kunt behandelen. Hieronder kom je alles te weten over droge handen en wat je ertegen kunt doen.

Wat zijn (extreem) droge handen? 

Dit zijn handen waarvan de huid is uitgedroogd. Het huidoppervlak op je handen krijgt flink wat te verduren. Je wast en ontsmet je handen regelmatig, steekt ze in een sopje om je woning schoon te maken en stelt ze bloot aan diverse weersomstandigheden. Hierdoor kan je huid droog, ruw en trekkerig aanvoelen. In extreme gevallen kan de huid van je handen zelfs pijn doen en beschadigen. De huid krijgt scheurtjes en kloofjes en kan zelfs gaan bloeden. In dat geval is er sprake van extreem droge handen.

Wat helpt tegen droge handen

Wat zijn de oorzaken van droge handen? 

Dikwijls worden je handen droog door oorzaken van buitenaf. De laag met huidvetten wordt aangetast en er ontstaat een vochttekort in je huid. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van uitgedroogde handen:

Het weer

Zodra het buiten kouder wordt, wordt je huid meestal droger. Er zit dan minder vocht in de lucht waardoor je sneller last hebt van uitgedroogde handen. Dit is dan ook een typisch kwaaltje dat vooral in de herfst en winter voorkomt. Daarnaast daalt de luchtvochtigheid in huis dikwijls doordat je de verwarming aan hebt staan en dat is merkbaar aan je handen.

Water

Wanneer je veel met je handen in het water zit, drogen ze sneller uit. Dat betekent dat de huid van je handen snel schraal en ruw wordt als je je handen dikwijls wast, veel schoonmaakt of een beroep uitoefent waarbij je handen veel in contact komen met water. 

Wat helpt tegen extreem droge handen

Hou je van een lange, hete douche? Dit heeft ook invloed op de conditie van je huid. De hoge temperatuur in combinatie met het water vergroten de kans op droge handen. Daarom kan je beter niet te lang douchen en de temperatuur een tikkeltje lager zetten.

Schoonmaakmiddelen

Niet alleen water, maar ook schoonmaakmiddelen kunnen de huid van je handen uitdrogen en irriteren. Daarom doe je er goed aan (rubberen) handschoenen te dragen om op die manier de huid van je handen te beschermen. 

Huidaandoeningen

Ook huidaandoeningen zoals eczeem kunnen uitgedroogde handen veroorzaken. Daarnaast zijn er ziektes die de doorbloeding van je handen verminderen, waardoor ze sneller uitdrogen en irriteren.

Stress

Dat stress slecht is voor je gezondheid wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat stress een van de oorzaken van droge handen is? Wanneer je stress hebt, gaat de celvernieuwing van je huid langzamer. Hierdoor wordt de huid van je handen droog en schraal. Stress kan ook huidaandoeningen zoals handeczeem erger maken.

Wat helpt tegen (extreem) droge handen?

Uitgedroogde handen zijn erg vervelend, maar gelukkig kan je er iets aan doen. De volgende tips helpen je als je droge handen hebt!

Was je handen niet met heet water

Heet water voelt lekker aan op je handen, zeker wanneer het buiten koud is. Maar wanneer je je handen met heet water wast, worden de natuurlijke vetten van je huid verwijderd waardoor je handen droog worden. De volgende keer dat je je handen wast, kies je dus beter voor een paar graadjes minder.

Hydrateer je handen

Dikwijls zijn droge handen het gevolg van een gebrek aan hydratatie. Daarom is het belangrijk om een dikke, rijke handcrème aan te brengen. Zeker nadat je je handen hebt gewassen, doe je er goed aan om een hydraterende crème te smeren. Op die manier hou je het vocht in je huid vast. Handcrèmes met parfum kan je beter vermijden als je last hebt van extreem droge handen.

Check de ingrediëntenlijst

Handcrèmes bevatten ingrediënten die je huid afsluiten, alsook ingrediënten die je huid verzachten. Deze ingrediënten werken nauw samen om het vocht in je huid vast te houden. Ga bij voorkeur op zoek naar handcrèmes met vitamine E, karitéboter en natuurlijke oliën voor zachte, gehydrateerde handen. Ook handcrèmes met glycerine houden de natuurlijke beschermlaag van je huid sterk en gezond. 

Bepanthen Handcrème
Bepanthen Handcrème
RITUALS The Ritual of Ayurveda
RITUALS The Ritual of Ayurveda
La Roche-Posay Cicaplast handcrème
La Roche-Posay Cicaplast handcrème
Clarins Hand & Nail Treatment Cream
Clarins Hand & Nail Treatment Cream
Vaseline Handcreme Advanced Repair
Vaseline Handcreme Advanced Repair

Laat ‘s nachts een product inwerken

Veel mensen hebben ‘s avonds een beautyroutine voor hun gezicht, bijvoorbeeld hun gezicht reinigen en een nachtcrème aanbrengen. Jammer genoeg worden de handen vaak vergeten. Maar vanaf nu niet meer! Breng ‘s avonds een dikke laag crème of zalf op je handen voordat je naar bed gaat. Op die manier kan de formule goed inwerken terwijl je slaapt. Wil je voorkomen dat je lakens vies worden? Dan kan je handschoenen aantrekken. Dit ziet er misschien niet zo verleidelijk uit, maar geen kat die het ziet!

Draag handschoenen

Over handschoenen gesproken… Als je een beroep uitoefent waarbij je je handen dikwijls moet onderdompelen in water, is het een goed idee om altijd rubberen handschoenen te dragen zodat de natuurlijke vetten van je handen niet worden aangetast. Handschoenen houden je handen niet alleen lekker warm in de winter, maar ze zorgen er ook voor dat je handen minder snel uitdrogen als het buiten koud en droog is. 

Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Uitgedroogde handen komen vooral tijdens de herfst en winter voor. Dit is onder andere te wijten aan de lage luchtvochtigheid. Gelukkig kan je de luchtvochtigheid in huis op peil houden door voldoende te ventileren en een bakje met water op de verwarming te zetten. Je kunt natuurlijk ook een luchtbevochtiger kopen die het werk voor jou doet, ontzettend handig! 

Philips HU4801:01 Luchtbevochtiger
Philips Luchtbevochtiger
Medisana Luchtbevochtiger
Medisana Luchtbevochtiger
Medisana AH 675 Luchtbevochtiger
Medisana AH 675 Luchtbevochtiger
Luchtbevochtiger met Aromatherapie
Luchtbevochtiger met Aromatherapie
Ultrasone Verdamper
Ultrasone Verdamper

Drink voldoende water

Tenslotte is het belangrijk om voldoende water te drinken. Zo kan je je huid van binnenuit hydrateren. Door dagelijks anderhalve tot twee liter water te drinken, hou je je lichaam gehydrateerd en gezond!

Droge handen zijn erg vervelend. Ze kunnen ruw aanvoelen en zien er niet mooi uit. Gelukkig weet je nu wat de meest voorkomende oorzaken zijn en wat helpt tegen droge handen. Zo zorg je ervoor dat de huid van je handen het hele jaar door gezond is!

Reacties uitgeschakeld voor Wat helpt tegen (extreem) droge handen?