beste manier om je houten vloer te reinigen
Living,  Tips

Wat is de beste manier om je houten vloeren te reinigen?

Een houten vloer kun je niet overal mee schoon maken. Waar dit bij laminaat veel makkelijker is, je hebt voldoende aan laminaatreiniger of een sopje van water en natuurazijn, moet je bij een houten vloer wat beter opletten wat je. Lees hieronder verder voor de gouden tips over hoe je het beste een houten vloer schoonmaakt, waarbij het niet zoveel uitmaakt of je eiken vloeren hebt, grenen, of een andere houtsoort.

Voor je je houten vloer gaat schoonmaken, moet je die eerst heel goed stofzuigen. Zorg dat echt al het vuil en stof weg is, ook dat wat in de kieren zit. Gebruik de borstel stand van de stofzuiger om krassen te voorkomen. Om echt al het stof op te nemen, kun je na het stofzuigen de vloer vegen met een stofwisser voor de vloer, bijvoorbeeld van Swiffer. 

Wat voor afwerking heeft de toplaag

Er zijn verschillende soorten hout die voor parketvloeren gebruikt worden, zoals eiken of grenen. De houtsoort is niet zo zeer van belang, de bewerking in de toplaag wel. Een houten vloer kan onbewerkt, gelakt, geolied of met was bewerkt zijn. Elk van deze vier opties heeft een andere methode nodig om het parket schoon te maken zonder het te beschadigen. Aangezien de meeste vloeren geolied zijn, is dat de afwerking die we hier bespreken om schoon te maken.

Dweilen met natuurzeep en goed de dweil uitwringen

Heb je dit gedaan, dan kun je beginnen met dweilen. Doe dit met een natuurzeep, een speciaal schoonmaakmiddel voor houten vloeren en let daarbij op dat je elke keer als je de dweil nat maakt, hem goed uitwringt om vochtvlekken op je vloer te voorkomen. Voor het dweilen van een houten vloer kun je het beste gedemineraliseerd water gebruiken in plaats van kraanwater. Gedemineraliseerd water is ontdaan van kalk en andere mineralen, waardoor je geen risico hebt dat er kalkkringen op het hout ontstaan. 

Een emmer met sop en een emmer met water

Het beste kun je met twee emmers te werk gaan: één met het sopje, de ander met alleen water. Deze dient als spoelemmer, zodat je de dweil na het aanbrengen van schoonmaakmiddel goed kunt uitspoelen voordat je verder gaat met de volgende vierkante meters vloer. Leg een vuilniszak met handdoek neer. Zet de emmers op een handige plek in de ruimte zodat je deze niet te vaak hoeft te verplaatsen. Leg eerst een vuilniszak neer en daarop een handdoek. Zo voorkom je dat gelekt water een afdruk van de emmer op het hout achterlaat.

Doop de mop in de emmer met sop en wring deze goed uit. Breng het sop licht schuimend op de vloer aan. Elke paar vierkante meter spoel je de mop goed uit in je emmer met spoelwater. Doop vervolgens de dweil weer in de emmer met sop, wring uit en dweil de volgende paar vierkante meter. Herhaal dit totdat je de gehele houten vloer schoongemaakt hebt.

Reinig na met schone dweil

Nu je de hele vloer hebt schoongemaakt, moet je de mop helemaal schoonmaken, nog beter is het als je een andere, nieuwe mop hebt. Dweil hiermee de gehele vloer na met deze schone mop en schoon water. Zorg dat je elke paar vierkante meter je dweil goed uitspoelt en uitwringt. De vloer moet zeker niet te nat worden! Wacht hierna minimaal een half uur, liefst langer, voor je weer op de vloer gaat lopen.

Reacties uitgeschakeld voor Wat is de beste manier om je houten vloeren te reinigen?