Wat is een gecombineerde huid en hoe verzorg je ze
Tips

Wat is een gecombineerde huid en hoe verzorg je ze?

Heb jij hier en daar droge plekjes in je gezicht maar heb je tegelijkertijd last van onzuiverheden? Dan heb je een gecombineerde huid. Dit huidtype vraagt om een gecombineerde aanpak. In deze blogpost lees je wat een gecombineerde huid is, wat de oorzaken zijn en hoe je een gemengde huid het beste reinigt en verzorgt.

Wat is een gecombineerde huid?

Dit is een huidtype dat bestaat uit een combinatie van een droge en een vette huid. Mensen met een gecombineerde huid merken dat hun wangen droog aanvoelen, terwijl hun T-zone (voorhoofd, neus en kin) vettig is. Op deze plekken glimt je huid en kan je last krijgen van onzuiverheden. Daarnaast kan je last hebben van vergrote poriën. 

Mensen met een gemengde huid komen er dikwijls pas laat achter dat ze dit huidtype hebben. Meestal zijn ze vooral gefocust op het vettige gedeelte van hun huid. Maar doordat ze hier niet bewust van zijn, reinigen en verzorgen ze ook de droge huid met producten die hier niet geschikt voor zijn. Dit heeft als gevolg dat hun droge huid nog meer schade oploopt.

Wat zijn de oorzaken van een gecombineerde huid?

Een gemengde huid kan door verschillende oorzaken ontstaan. Het is belangrijk om te weten te komen wat bij jou de oorzaak is zodat je jouw huid op de juiste manier kunt reinigen en verzorgen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

– Erfelijke aanleg: vaak is erfelijke aanleg een oorzaak van een gemengde huid. In dat geval is het aangeraden om een bezoekje te brengen aan een dermatoloog. Deze zal je huid analyseren zodat je weet welke delen van je huid gevoelig zijn.

– Foute producten: een gecombineerde huid vraagt om specifieke gezichtsverzorging, alsook specifieke gezichtsreiniging. Als je je niet bewust bent van je huidtype, kunnen bepaalde bestanddelen in producten je huid zelfs beschadigen.

– Verkeerde make-up: niet alle make-up is geschikt voor alle huidtypes. Ook hier spelen de ingrediënten een belangrijke rol in omdat je huid anders nog meer schade zal oplopen.

– Hormonale veranderingen: een gemengde huid kan verslechteren door de aanpassing van het hormoonhuishouden. Denk aan de puberteit, zwangerschap of menopauze.

Wat is een gecombineerde huid

Hoe moet je een gemengde huid reinigen?

Het gebruik van de juiste gezichtsreiniger is heel belangrijk wanneer je een gemengde huid hebt. Je wilt immers voorkomen dat de droge plekken op je gezicht nog meer beschadigt raken. Kies daarom voor een milde reinigingslotion of reinigingsgel. Dit product zal op een milde manier de droge plekjes reinigen waardoor ze niet verder uitdrogen. Bovendien zullen de vette plekken ook goed schoon worden. 

Académie Face Aromatherapie
Académie Face Aromatherapie
Olaz Essentials verfrissende reinigende gezichtsgel
Olaz Essentials verfrissende reinigende gezichtsgel

Stappenplan: hoe verzorg je een gecombineerde huid? 

1. Gecombineerde huid reinigen

Een gemengde huid kan je het beste twee keer per dag reinigen, ‘s ochtends en ‘s avonds. Let erop dat je niet te hard wrijft op je droge plekken omdat je op die manier je huid kunt beschadigen. Let ook goed op het soort gezichtsreiniger dat je aanschaft. Controleer altijd goed de verpakking om te zien of de reiniger voor jouw huidtype geschikt is.

2. T-zone scrubben

Ben je klaar met het reinigen van je gezicht? Dan is het tijd om je T-zone te scrubben. Deze stap hoef je overigens niet iedere dag te doen. Twee à drie keer per week is voldoende als je een gemengde huid hebt. Door te scrubben zullen puistjes en andere onzuiverheden sneller verdwijnen. Bovendien zal je huid minder vet aanvoelen. Let op: het is wel belangrijk dat je niet op de droge plekken scrubt, want ook hierdoor kan je huid geïrriteerd raken.

Dr. van der Hoog Scrub Masker Goji Bessen
Dr. van der Hoog Scrub Masker Goji Bessen
Garnier - PureActive 3-in-1 Masker met Klei Argile
Garnier – PureActive 3-in-1 Masker met Klei Argile

3. Een toner

Dit product helpt je huid te herstellen. Hierbij is het heel belangrijk dat je de ingrediëntenlijst goed bekijkt, want er mogen echt geen irriterende ingrediënten in zitten. Bestanddelen die je in een toner moet vermijden, zijn alcohol, menthol, geurstof, citrusolie en toverhazelaar.

Let op: als het verschil tussen je droge en vette huid zeer groot is, gebruik je beter geen toner op je droge plekken. In dat geval breng je het beste alleen een toner aan op de vettige zones.

Garnier Bio Reinigingstonic
Garnier Bio Reinigingstonic
Garnier SkinActive
Garnier SkinActive

4. Dagcrème voor gecombineerde huid

Voor een gemengde huid bestaat er niet één perfecte dagcrème. Het beste is om verschillende dagcrèmes te gebruiken die rekening houden met de diverse behoeften van je huid. Als je een dagcrème voor beide huidtypes gebruikt, wordt de kans op droogheid, irritatie en verstopte poriën groter.

Als je T-zone erg vet is, kan een dagcrème juist onaangenaam aanvoelen. Wanneer je last blijft hebben van mee-eters en grove poriën, dan kan je een dagcrème gebruiken op de droge plekken en een toner op de vette plekken.

L'Oréal Paris Hydra Genius Dagcrème
L’Oréal Paris Hydra Genius Dagcrème
Biodermal Dagcreme
Biodermal Dagcreme
L’Oréal Paris Triple Active Dagcrème
L’Oréal Paris Triple Active Dagcrème

Je leest het: een gemengde huid heeft wat extra aandacht en verzorging nodig. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je jouw huidtype het beste kunt reinigen en verzorgen. Als je ook nog eens gebruikmaakt van bovenstaande producten, dan zal je huid  je dankbaar zijn!

Reacties uitgeschakeld voor Wat is een gecombineerde huid en hoe verzorg je ze?