het verschil tussen duurzaam en organic
Food

Wat is verschil tussen duurzaam en organic?

Duurzaam, vegan, biologisch en organic… vandaag de dag kun je niet meer om dergelijke termen heen. Maar wat is wat nu precies, en wat maakt eigenlijk het verschil? Ontdek het verschil tussen duurzaam en organic zodat je weet, waar je voor kiest.

Het verschil tussen duurzaam en organic

Het begrip ‘duurzaamheid’ heeft alles te maken met de toekomst. Duurzame landbouw wordt op dusdanige wijze uitgevoerd, dat rekening wordt gehouden met de toekomstige generaties: kunnen onze kleinkinderen – en die van hen – straks nog van dit stuk grond genieten en zo ja, hoe zullen hun groenten smaken? Wanneer men uitgaat van duurzaamheid, gaat men uit van een zo klein mogeljke ‘footprint’, wat wil zeggen: de aarde wordt zo min mogelijk geschaad. Grond wordt vruchtbaar gehouden, in plaats van slechts uitgebuit voor de oogst van vandaag. In plaats daarvan wordt ook rekening gehouden met de oogst van morgen. Duurzaamheid gaat vooral over evenwicht, het in harmonie samenwerken met de natuur, en het met een respectvolle wijze omgaan met land, dier en vrucht – zodat we de aarde met een gerust hart aan de volgende generaties kunnen overdragen.

Organic daarentegen – ook wel ‘biologisch’ genoemd – is meer gericht op de behandeling en omgang van het product zelf. Denk bijvoorbeeld aan middelen zoals kunstmest, pesticiden, chemische bestrijdingsmiddelen en krachtvoer; dergelijke elementen worden niet ingezet wanneer men biologisch verbouwd. Ook genetische modificatie (het aanpassen en daarmee manipuleren van vrucht en plant door middel van moderne technologie) en de welbekende ‘E-nummers’ (kunstmatige toevoegingen) zijn uit den boze. Wanneer je biologische (ecologische) producten koopt, ben je ervan verzekerd geen van deze middelen te consumeren, en bovendien jouw steentje bij te dragen aan een ‘biologische wereld’.

De overeenkomst

De overeenkomst tussen duurzaam en organic, is dat bij beiden de kwaliteit van het voedsel, de eerlijk- en puurheid van het product én de gezondheid van de bodem hoog in het vaandel staat. Wil je jezelf meer verdiepen in duurzaam eten, of wil jij volledig overgaan op duurzaam eten, dan zit je goed met producten die als organic en duurzaam zijnde worden aangegeven. Aangezien de twee een zelfde uitgangspunt bewegen – het beschermen van de aarde, haar vruchten en haar bewoners – is het goed mogelijk dat beide termen in één product zijn verwoven.

Reacties uitgeschakeld voor Wat is verschil tussen duurzaam en organic?