dit kun je doen tegen een glimmende huid
Tips

Wat kun je doen tegen een glimmende huid?

Heb jij last van een glimmende huid of vettige T-zone? Je bent niet de enige, maar dat maakt het natuurlijk niet minder vervelend. Vraag je jezelf af: waarom glimt mijn huid zo? En wat kun je doen tegen een glimmende huid? Dan ben je hier op de juiste plek want wij vertellen je alles over een blinkend gezicht! 

Waarom glimt mijn huid? 

Een glimmende huid of vettige T-zone (midden van je voorhoofd, neus en kin) wordt veroorzaakt door een verhoogde talgproductie. In combinatie met zweet, dat van nature aanwezig is, vormt het talg een olieachtig laagje op je huid, wat voor een blinkend gezicht kan zorgen. Deze drie factoren werken een glimmende huid in de hand: 

1) Huidtype

De meeste mensen met een vette of gecombineerde huid hebben last van een blinkend gelaat. Je huidtype is genetisch bepaald maar soms spelen hormoonveranderingen een belangrijke rol. De menopauze of een bepaald anticonceptiemiddel kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je klieren meer talg aanmaken.

last van een glimmende huid

2) Voeding

Er wordt wel eens gezegd dat schoonheid vanbinnen zit en dat mag je in dit geval heel letterlijk nemen. Voeding heeft een grote invloed op de conditie van je huid. Denk bijvoorbeeld aan producten die je bloedsuikerspiegel doen schommelen, de zogenoemde hoge glycemische index. Deze producten kunnen een glimmende huid veroorzaken. 

3) Gezichtsverzorging

Je huid verzorgen is prima, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je de juiste producten gebruikt. Wanneer je te agressieve producten gebruikt, kan dit een blinkende huid tot gevolg hebben. Je huid gaat namelijk extra hard aan de slag om zichzelf te beschermen, waardoor je klieren meer talg gaan produceren.

Wat kun je doen tegen een glimmende huid?

Er zijn verschillende manieren om van een blinkend gezicht af te komen. De volgende vijf tips kunnen alvast een handje helpen!

Wat kun je doen tegen een glimmende huid

1) Drink voldoende water

Je verwacht het misschien niet, maar een vette huid is dikwijls vochtarm. Als je te weinig vocht binnenkrijgt, gaat je huid extra talg aanmaken. Daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken. Dit is niet alleen goed voor de conditie van je huid, maar ook voor je algemene gezondheid. Dagelijks anderhalve liter tot twee liter water drinken is perfect!

2) Glimmende huid verzorging

Ook de juiste huidverzorging is belangrijk voor een vette huid. Reinig je huid altijd met een milde cleanser zonder irriterende of uitdrogende ingrediënten zoals alcohol en parfum. Een gezichtsreiniger met geltextuur is vaak ideaal voor een vette huid. Gebruik daarna een toner want deze sluit je poriën na de reiniging. Daarnaast voelt hij lekker fris aan! 

Hydrateer je huid vervolgens met een vochtinbrengende crème die geschikt is voor je huidtype. Een olie-vrije, matterende dagcrème is dikwijls heel goed voor een vette huid. ‘s Avonds gebruik je best een nachtverzorging die je huid herstelt en hydrateert, om op die manier de natuurlijke talgproductie in balans te houden. 

3) Glimmende huid make-up

Na je dagcrème en voor je foundation kan je een matterende primer aanbrengen. Deze zorgt ervoor dat je poriën minder zichtbaar zijn en dat je make-up beter blijft zitten. Het matterende effect gaat glimmen tegen. Wat betreft een foundation glimmende huid kies je best voor een matterende foundation. De matte formule haalt de glans weg en zorgt voor een egale dekking. Gebruik je liever geen vloeibare foundation? Dan kan je een minerale poederfoundation gebruiken. Ook deze werkt perfect bij een glimmende huid!

een glimmende huid

4) Gezicht mat houden

Na je gezichtsverzorging, en eventueel foundation en concealer, kan je een matterend poeder gebruiken om het glimmen tegen te gaan. Je doet dit best met een poederkwast die je zachtjes over de vette delen van je gezicht haalt: je voorhoofd, neus en kin. Voor een meer natuurlijk effect kan je daarna een hydraterende spray over je gezicht vernevelen. Als je huid erg vet is, zal een matterend poeder slechts tijdelijk werken. Gelukkig is het gemakkelijk bij te werken en kan je moeiteloos een paar laagjes over elkaar aanbrengen. 

5) Blotting paper voor onderweg

Voor onderweg zijn blottingpapiertjes onmisbaar. Deze flinterdunne papiertjes kan je over de vette delen van je gezicht deppen. Ze nemen overtollig talg op en zorgen voor een matterend effect vanaf het eerste moment. Vaak zitten ze ook in een klein, compact doosje waardoor je ze makkelijk kunt meenemen in je handtas. 

Heb je geen blotting paper bij de hand? Dan kan je een gewoon tissue of een velletje toiletpapier gebruiken. Let op: wrijf er nooit mee, maar dep je huid er voorzichtig mee droog om je make-up mooi te houden.

Lees ook: Wat is een gecombineerde huid en hoe verzorg je ze? 

Reacties uitgeschakeld voor Wat kun je doen tegen een glimmende huid?