wat is een audicien
Tips

Wat voor werkzaamheden heeft een audicien?

Een audicien in Amsterdam onderzoekt het gehoor van mensen en constateert of er sprake is van gehoorproblemen. Een audicien helpt slechthorende mensen ook om de beste hulpmiddelen te vinden zodat ze hun gehoor zo veel mogelijk behouden. Een audicien help klanten bij het vinden van een geschikt hoortoestel en geeft uitleg over hoe ze om moeten gaan met het hoortoestel. 

Dit heb je nodig om audicien te worden

Een audicien heeft dus een zeer afwisselende baan. Als audicien ben je bezig met het onderzoeken van mensen, je helpt mensen en je geeft ze alle adviezen die ze nodig hebben. Ook moet je redelijk handig zijn als audicien. Het zal namelijk regelmatig voorkomen dat je kleine reparaties uit moet voeren aan hoortoestellen. Het is daarom erg belangrijk dat je weet hoe de toestellen werken en hoe ze in elkaar zitten. 

Ook is het belangrijk dat je als audicien handig met computers om kunt gaan, je zal namelijk veel op moeten zoeken en veel online moeten regelen. Ook moet je met ingewikkelde apparatuur kunnen werken om een hoortoestel precies op de behoeften van je klanten af te kunnen stellen. Klik hier voor meer informatie over audiciens.

Word zelf audicien

Om audicien te worden moet je eerst een opleiding volgen. Er is een speciale opleiding om audicien te worden, dit is een mbo-opleiding niveau 4. Er is veel vraag naar audiciens dus als je deze opleiding hebt afgerond is de kans dat je werk vindt als audicien vrij groot. Na je opleiding kun je gaan werken in een winkel. 

Je zal beginnen in een startersfunctie, je hebt dan iemand die je kan helpen zodat je je verder kan ontwikkelen tot een goede en ervaren audicien. Als je eenmaal een aantal jaar ervaring hebt en alle kneepjes van het vak beheerst zijn er mogelijkheden om door te groeien naar een functie als leidinggevende.

Wanneer ben je geschikt om audicien te worden

Audicien is een erg mooi en uitdagend beroep, maar niet iedereen is geschikt om audicien te worden. Omdat er best wat uitdagende aspecten aan dit beroep verbonden zijn is het goed om jezelf af te vragen of je geschikt bent om audicien te worden voordat je aan de opleiding begint. Een van de belangrijkste dingen is dat je het leuk vindt om met mensen te werken. 

Als audicien ben je veel in contact met je klanten, het is belangrijk dat je klanten zich op hun gemak voelen bij je. Ook moet je je beseffen dat je veel met slechthorende mensen in aanraking zal komen. Een deel van je klanten zal er moeite mee hebben dat ze slechthorend zijn, dit is iets waar je mee om moet kunnen gaan. Je klanten ervaren waarschijnlijk regelmatig problemen in hun dagelijks leven vanwege hun slechthorendheid. 

Het is daarom belangrijk dat je je goed kunt verplaatsen en dat je klanten zich begrepen voelen. Hiervoor heb je wel een flinke portie geduld en inlevingsvermogen nodig. Ook is het belangrijk dat je heel precies kan werken, het meten van het gehoor en het afstellen van een hoortoestel moeten heel precies gebeuren. Tot slot moet je alles goed kunnen uitleggen op een manier dat je klanten het begrijpen.

Reacties uitgeschakeld voor Wat voor werkzaamheden heeft een audicien?