Living

Wat zijn de duurzaamste lichtbronnen?       

Duurzame lichtbronnen

In de wereld van duurzame lichtbronnen zijn er steeds meer innovatieve en creatieve oplossingen voor de consument. Daarbij speelt domotica ook een steeds belangrijkere rol in de huishoudens om al dat lichtspektakel ten tonele te brengen.

LED lampen

Een belangrijke vervanging voor de ouderwetse halogeenlamp is uiteraard de LED lamp, dit zijn lampen die vroeger erg duur waren in de aanschaf.  Dan moet je denken aan zo’n 20 euro, en dan maar hopen dat de lamp ook echt zo lang meeging zoals op het etiket beweerd werd. Gelukkig zijn LED lampen tegenwoordig steeds betaalbaarder geworden, gemiddeld betaal je 5 euro voor een degelijke variant waardoor het de standaard is geworden in vele huishoudens en ook in vele diverse (bouw)bedrijven. Een LED lamp verbruikt maar enkele watt per stuk, dus voor de energierekeningen is het gebruik van LED lampen ook erg leuk. De efficiëntie is zo’n 85%, waardoor er weinig energie in warmte verloren gaat. Vroeger was dat omgekeerd: een halogeenlamp van 50 watt gaf van al die energie slechts 10% door en de rest warmte. Naast dat de de LED lampen erg zuinig zijn in verbruik zijn ze ook nog erg duurzaam en gaan ze vele malen langer mee in gebruik. Dit loopt op tot zelfs tien maal zo lang  ten opzichte van de ouderwetse halogeen lampen.

Kleurtemperatuur

Vroeger waren de eerste LED lampen nogal kil qua lichtkleur en deden meer af van het ziekenhuis gevoel. Tegenwoordig is het verschil tussen de lichtsterkte en de warme kleuren van een LED lamp ten opzichte van de halogeen erg klein, wat voor velen toch wel een breekpunt was om over te stappen.

Domotica

In deze tijd van digitaal en veel hippe producten is de LED lamp ook erg breed inzetbaar, naast de gewone LED lamp als standaard lamp worden deze ingezet met modellen die kunnen worden ingesteld op meerdere kleuren, allemaal te bedienen met een afstandsbediening, zo kan je je jouw hele huishouden aan de hand van wat knopjes in alle kleuren laten opleven, en dat allemaal in toch een best acceptabel gebruik en lange levensduur. Omdat het ook qua warmte veilig is, kan je het veel beter verwerken in allerlei producten/creaties zonder dat je bang hoeft te zijn dat het wellicht zou gaan smeulen. Zo zijn er zelfs hele ledstrips beschikbaar die je op je tv kunt plakken om de films kijken weer wat extra sfeer te geven, of achter het pc bureau om als fanatieke gamer helemaal op te gaan in jouw opstelling. Er zijn zoveel mogeljkheden op het gebied van LED lampen dat prijs eigenlijk geen breekpunt meer is om niet voor LED te kiezen.  

Duurzame energie

Naast duurzame lichtbronnen zijn duurzame energiebronnen ook erg belangrijk. Het liefst wordt de energie voor al je elektronica opgewekt via bronnen zoals windmolens, zonnepanelen en andere mogelijkheden. Daarom kan je het beste online energie vergelijken om naast duurzame lichtbronnen ook de beste energiebronnen te gebruiken.       

Reacties uitgeschakeld voor Wat zijn de duurzaamste lichtbronnen?