wat zijn de voordelen van vitamine c
Health

Wat zijn de voordelen van vitamine C?

Vitamine is een van de bekendste en eerst ontdekte vitamines.

Vroeger had je, als je een zeeman was, alleen scheepsbeschuit en gezouten vlees te eten en misschien nog wat bedorven bonen. Verse groente en fruit stonden voor lange tijd niet op het menu.

Scheurbuik

Door het vitamine C-gebrek dat deze karige voeding veroorzaakte, leden zeelieden vaak aan een nare ziekte die “scheurbuik” werd genoemd. Je kreeg last van bloedend tanden en oude wonden gingen weer open. Uiteindelijk leidde deze ziekte snel tot de dood!

Fantastisch geneesmiddel

Van de voordelen van vitamine C had je als zeeman uit de 17e eeuw nog nooit gehoord. De stof was immers nog niet bekend! Maar arriveerde je schip in een tropisch land, dan bleken vitamine C-rijke citroenen en sinaasappels een fantastisch geneesmiddel tegen scheurbuik.

Wat zijn de voordelen van vitamine C tegenwoordig?

Goede weerstand

Net als vitamine D is vitamine C vooral bekend als een stof die belangrijk is voor een goede weerstand, vooral in de winter. Een van de grote voordelen van vitamine C blijkt uit hoe populair dit middel is als preventie tegen griep en verkoudheid.

Collageen

Andere bekende voordelen van vitamine C zijn de invloed op het uiterlijk: vitamine C is belangrijk voor de aanmaak van de elastische bouwstof collageen. Dit betekent, zeker op latere leeftijd, dat het goed is voor de stevigheid van je huid. Dus ook een fris, jeugdig uiterlijk kan tot een van de voordelen van vitamine C gerekend worden.

Daarnaast is collageen belangrijk voor een goede wondgenezing en voor stevige, veerkrachtige botten.

Rook je? Dan heb je extra vitamine C nodig om het grotere verbruik van vitamine C in je lichaam tegen te gaan. Daarmee kan de schadelijke invloed van roken op de vaatwanden tot op zekere hoogte beperkt worden.

Anti-stress

Andere voordelen van vitamine C zijn de invloed op je humeur. Het maakt je energiek, maar volgens sommigen ook ontspannen… Weer een van de voordelen van vitamine C: het is een antioxidant en kan dus stress tegengaan van zowel lichaam als geest.

Vitamine C uit voeding of suppletie?

Tegenwoordig is vitamine C niet alleen te vinden in groente en fruit, maar ook als aanvulling op je voeding in de vorm van een tablet, poeder of capsule.

Suppletie op deze manier kan zeker wenselijk zijn. (Vooral bij sporters, rokers en in periodes van stress is suppletie wenselijk voor een betere weerstand.)

Toch blijft de basis van vitamine C nog altijd groente en fruit: vooral (liefst biologische) broccoli, groene bladgroenten, citrusfruit (sinaasappels, citroenen, grapefruits en mandarijnen) kiwi’s, rozenbottels en bessen zijn goede bronnen van vitamine C.

Reacties uitgeschakeld voor Wat zijn de voordelen van vitamine C?