Wat zijn lupine bonen en zijn lupine bonen gezond?
Wat zijn lupine bonen?
Lupine ken je waarschijnlijk wel als de fraaie tuinplant met paarse, witte, roze, gele of blauwe bloemen. Misschien wat minder bekend is dat je van lupine de bonen kunt eten, niet van de tuinplanten maar wel de bonen van de geteelde varianten. In vroegere tijden werd de lupine boon veel gegeten. De bonen en het meel vormden een belangrijke eiwitbron maar werden verdrongen door de opkomst van de soja. Lupine is een gezond en milieuvriendelijk alternatief voor soja. Het bevat net zoveel eiwit als soja, maar minder vet en is vanwege de vele nuttige voedingsstoffen niet alleen een goede keuze voor vegetariërs maar voor (bijna) iedereen. De hoogste tijd dus om wat verder in te zoomen op de vraag; wat zijn lupine bonen, waar kun je ze in gebruiken, waar kun je lupine bonen kopen en waarom is het eten ervan goed voor jou en beter voor het milieu?
Zijn lupine bonen gezond?
Lupine is een peulvrucht en peulvruchten zijn sowieso goed voor je. Peulvruchten kunnen het LDL-cholesterol verlagen en zo het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Dit LDL-cholesterol is het zogenaamde ‘slechte cholesterol’. Er zijn zelfs aanwijzingen dat lupine dit ‘slechte cholesterol’ op korte termijn kan verlagen wanneer het te hoog is. Daarnaast is lupine rijk aan eiwitten, B-vitaminen, ijzer, calcium en zink en een goede aanvulling van de vezels die voor een gezonde darmflora zorgen. Daarom zijn lupine bonen gezond en de lupine boon wordt daarom ook een ‘powerpeul’ genoemd. Maar let wel op want de lupine boon behoort tot de vlinderbloemachtige en wanneer je allergisch bent voor pinda’s en soja, kun je ook allergisch reageren op lupine.
Waar wordt lupine in gebruikt?
Lupine wordt onder meer gebruikt voor het maken van vleesvervangers zoals vegetarische burgers. Wanneer je de schil van de boon haalt, kan er lupinemeel van gemaakt worden. Lupinemeel heeft een hoog eiwitgehalte waardoor je eenvoudig aan je dagelijkse eiwitbehoefte kunt komen. Het meel is glutenvrij en kan gebruikt worden om mee te bakken, om een saus te binden of om te mengen met vruchtensap of melk. Je kunt lupinemeel gebruiken om brood mee te verrijken. Vervang daarvoor een deel van het meel door lupinemeel. Zo krijg je een brood met natuurlijke suikers, eiwitten en vetten.
Milieubelasting
Lupine heeft een lage milieubelasting en daardoor is het eten van lupine als vleesvervanger minder belastend voor het milieu. Er zijn lupine bonen en vleesvervangers gemaakt van lupine te koop met het Europees biologisch keurmerk. Hierdoor weet je zeker dat de lupine die jij koopt, voldoet aan de EU-regels en aan de eisen voor biologische productie.
Waar kun je lupine bonen kopen?
Allereerst natuurlijk in de natuurwinkel zoals Ekoplaza. Hier kun je behalve lupine bonen ook lupinemeel kopen. Een andere plek waar je lupine bonen kunt kopen, is bij de supermarkt bijvoorbeeld bij Albert Heijn of bij Jumbo.
Gerechten met lupine bonen
Wanneer je gedroogde lupine bonen koopt, moet je ze wel eerst weken en koken. Koop je ze in een pot, dan kun je de bonen zowel warm als koud gebruiken. De beet van de lupine boon is stevig en qua smaak benaderen ze aardig die van kikkererwten en tuinbonen. Gemarineerd zijn lupine bonen lekker als snack maar je kunt er veel meer mee. Je kunt lekkere salades maken met lupine bonen. Hieronder, ter inspiratie, een aantal lekkere gerechten met lupine bonen. Eet gezond en smakelijk!