waarom zijn superfoods zo populair
Food,  Health

Wat zijn superfoods en waarom zijn deze zo populair?

Superfoods: wat is het en waarom zijn ze zo populair?

Een gezonde levensstijl is al een paar jaar één van de trends waar niet naast te kijken valt. Daarmee samenhangend valt niet naast de opkomst van superfoods te kijken. Je hebt ze zelf ongetwijfeld al eens zien liggen in de supermarkt of zien staan op de kaart van een hippe bar. Maar wat is dat nu eigenlijk? Wat zijn superfoods? Waarom zijn superfoods zo populair? Hoog tijd om op onderzoek uit te gaan!

Wat zijn superfoods?

Superfood is een beetje een vage term waar geen exacte definitie voor is. Toch voldoet een voedingsmiddel met de naam superfood door de band genomen aan dezelfde eigenschappen. Het is een natuurlijk voedingsmiddel met grote voordelen voor de gezondheid. Deze gezondheidsvoordelen komen voort uit de sterke concentratie aan antioxidanten, vitaminen en mineralen. Typische superfoods beschikken over grote hoeveelheden vezels, vitamines A, B en E en nog heel wat meer. De exacte voordelen hangen een beetje af van product tot product, maar kunnen zowel een verbetering in de fysieke gezondheid als het mentale welzijn veroorzaken. Zoek je een sterk wetenschappelijke benadering om jouw te helpen superfoods te onderscheiden van een gewone gezonde maaltijd? Dan is de zogenaamde ORAC schaal (wat staat voor Oxygen Radiccal Absorbance Capacity) net wat je nodig hebt. Dit is een schaal die het aantal antioxidanten per 100 gram meet. Hoe hoger een stukje voedsel hier op scoort, hoe beter.

wat zijn superfoods

Waarom zijn superfoods zo populair?

Je hoeft niet echt ver te zoeken voor de eerste reden van de populariteit van superfoods: het is gewoon gezond. Dit type voedsel bevat ontzettend veel essentiële voedingsstoffen die we nodig hebben om onze machine op gang te houden. Bovendien hebben we door hun grote concentratie aan vitamines en antioxidanten ook geen grote hoeveelheden ervan nodig.

Een tweede reden voor de toenemende populariteit van superfoods is onze obsessie met gezond leven. In het westen kampen we met heel wat typische welbaartsziektes en die zorgen er ook voor dat we ons steeds bewuster worden van wat we nu eigenlijk opeten. Wat we ontdekt hebben? Dat we meer dan genoeg calorieën binnen krijgen, maar veel te weinig echte nutriënten. Door het inschakelen van superfoods kunnen we die scheef gegroeide verhouding een beetje rechttrekken.

Ten slotte is het ook gewoon zo dat superfoods best lekker zijn. Dingen als Goji bessen, derivaten van kokos, hennepzaad en diverse types noten gaan vlotjes binnen en zijn perfect inpasbaar in heel wat maaltijden. Een lekkere maaltijd die het gehalte aan serotonine in ons lichaam (en dus ons geluksgevoel!), ons seksleven en onze fysieke gezondheid een boost geeft? Waarom zouden superfoods eigenlijk niet populair zijn of deel uitmaken van ons leven?

Reacties uitgeschakeld voor Wat zijn superfoods en waarom zijn deze zo populair?