parkbank
Living

Welke houtsoorten zijn goed voor het maken van een parkbank?

Er worden enorm veel verschillende houtsoorten gebruikt voor parkbanken. De vraag is dus, welke houtsoort kun je het beste gebruiken voor een parkbank? Er zijn zeer veel houtsoorten die goed bestand zijn tegen de verschillende weersinvloeden. De combinatie van kwaliteit, functionaliteit en natuurlijk de uitstraling zal de keuze bepalen. Hieronder wij jou daarmee op weg.

De mooiste houten parkbank maak je natuurlijk zelf. Je kunt het ontwerp van de bank volledig afstemmen op jouw wensen en op de beschikbare ruimte. Hout geeft een mooie natuurlijke uitstraling aan je tuinmeubel, is goed te bewerken en te onderhouden, is een duurzaam product en milieuvriendelijk.

Beste houtsoorten voor parkbanken

Afrormosia behoort zeker tot een van de beste houtsoorten voor tuinbanken. Zoals je uit de naam kunt opmaken is dit een tropisch hardhout soort die vooral uit West-Afrikaanse landen als Ghana, Nigeria en de Ivoorkust komt. Als je voor deze houtsoort kiest, is het belangrijk om te kiezen voor het Afrormosia hout dat voorzien is van een CITES keurmerk. Dit is belangrijk omdat deze houtsoort ook veel illegaal gekapt wordt en hierdoor met uitsterven bedreigd wordt. 

Afrormosia is een massieve houtsoort die sterk lijkt op teak. De kleur van Afrormosia is geelbruin, maar zal in de loop van de tijd donkerder worden en een donkerbruine kleur aannemen. Het hout is zeer goed te bewerken. Het Afrormosia scheurt niet bij veel vocht, dit maakt deze houtsoort erg geschikt voor buitengebruik. Het hout valt ook in een uitstekende duurzaamheidsklasse en kan bij goed onderhoud tientallen jaren mee gaan. 

Eiken hout gebruiken voor een parkbank

Als je de voorkeur hebt voor een houtsoort dichter bij huis, kun je er voor kiezen om eiken te gebruiken. Deze houtsoort is vooral onderscheidend in kleur: eiken heeft immers een geel tot goudbruine tint. De duurzaamheid van eiken is uitstekend, mits de houtsoort regelmatig onderhouden wordt. Je moet er wel rekening mee houden dat door flinke en overvloedige regen scheurtjes in onbewerkt eiken kunnen ontstaan en daarnaast kan het hout licht verkleuren. Dit geeft een natuurlijk karakter aan het hout.

Een andere houtsoort uit Europa die veel wordt toegepast voor parkbanken is Robinia. Deze houtsoort heeft een lichtbruine kleur waarin een groene glans zichtbaar is. Het is een zeer duurzame houtsoort. Het is echter wel goed om rekening te houden met het feit dat Robinia licht zal vervormen als het snel opdroogt. Het hout is goed om te bewerken, al moet je wel rekening houden met verkleuring als je ijzer, koper of messing in je parkbank verwerkt.

Reacties uitgeschakeld voor Welke houtsoorten zijn goed voor het maken van een parkbank?