Living

Welke soorten groene energie zijn populair in Nederland

In Nederland is verantwoord omgaan met de aarde en zijn grondstoffen al jaren een hot item. Veel gezinnen zijn bewust bezig met afvalscheiding, energiezuinige apparatuur en ook onze energieleveranciers zijn al jarenlang bezig met groene stroom. Deze maatregelen worden gevoed en gesteund door de overheid maar ook het bedrijfsleven. Welke oplossingen op het gebied van verantwoord energieverbruik zijn momenteel populair in Nederland?

Globaal gezien kun je de oplossingen opsplitsen in twee categorieën. Enerzijds de energiebesparende oplossingen en aan de andere kant de groene en zonne-energie uit Nederland.

Groene Energie

Groene energie is energie die is opgewekt uit onuitputtelijke bronnen. De meest bekende in Nederland zijn Windenergie en zonne energie. Echter zijn er nog veel meer manieren om energie op een groene manier op te wekken namelijk met behulp van biomassa. Als je namelijk biomassa vergist komt er gas vrij en aardwarmte. Dit kan gebruikt worden om kassen op te warmen bijvoorbeeld. Dit wordt dan groene warmte genoemd.

Groene stroom op het net

De stroom die is opgewekt uit zon, waterkracht, wind en biomassa worden door het energiebedrijf op het normale net ingevoegd. Hier mixt de groen stroom zich met de grijze stroom. De stroom die geleverd wordt is dus precies hetzelfde alleen de manier van opwekking is groener.

Bijna alle stroomleveranciers in Nederland hebben groene stroom in hun pakket. Waar de leveranciers alleen nog sterk in verschillen is welk percentage groene stroom ze gebruiken. Dit verschilt globaal gezien tussen de 30% groene stroom tot soms zelfs 100%. Aan de consument wordt vaak de keus gelaten wat ze willen. Uiteraard verschillen hierin ook de tarieven.

Energie besparen

Naast groene stroom wordt in Nederland ook veel aan energie besparing gedaan. De meest klassieke voorbeelden zijn de verwarming een graadje lager of het installeren van ledlampen. Nieuwere trends zijn het installeren van een slimme thermostaat, een warmtepomp of een groen dak.

Groen dak

Een groen dak is een van de nieuwste vormen van een duurzame manier van energiebesparing. Een groendak is een dak dat bedekt is met planten. Door de natuurlijke begroeiing werkt het dak niet alleen geluidswerend maar ook houdt het in de zomer de hitte buiten en in de winter de warmte binnen. Daarnaast wordt het levensduur van je dak vergroot omdat de vegetatie een beschermende werking heeft. Kortom een echt verantwoord dak.

Reacties uitgeschakeld voor Welke soorten groene energie zijn populair in Nederland