welke whisky gebruiken om te mixen
Hip and happening

Welke whisky is goed om te gebruiken als mix met cola?

Je hoort geregeld van mensen dat ze een whisky proeverij hebben gehad. Dat kun je tegenwoordig namelijk op heel veel plekken doen, whisky proeven. Velen van ons houden echter helemaal niet van pure whisky. En dus maak je er dan een mixdrankje van en de meest voorkomende met whisky is de combinatie met cola. Veel van de eerder genoemde mensen die aan proeverijen doen halen daar hun neus aan op, maar dat is niet iets om rekening mee te houden. Hele volksstammen mengen hun whisky met cola en daar is niets mis mee. Welke fles whisky kun je echter het beste kopen als je deze wil mengen met cola?

Bourbon en Blended whisky

De meest voorkomende whisky soorten om te mengen met cola zijn bourbons en blended whiskys. Een bourbon wordt gemaakt van mais en is daardoor van alle whisky soorten de meest zoete… en daarom ideaal om te mixen met cola!

Wat is Bourbon?

Wanneer is een whisky echter een bourbon? Een bourbon heeft een karamelachtige smaak, gemengd met een rokerigheid. Echter niet alle whiskys met die smaak zijn een bourbon. Die moet namelijk aan een aantal zaken voldoen. Zo moet deze gemaakt zijn in Amerika en in ieder geval een percentage van 51% maïs bevatten.

Daarnaast mag  een bourbon geen kleurstoffen of andere dranken bevatten. Een normale bourbon hoeft niet een bepaald aantal jaren gerijpt te zijn, behalve de straight bourbon, die moet twee jaar worden gerijpt. Een laatste kenmerk van een bourbon whisky is dat deze in het tweede distillatie proces een alcoholpercentage van onder de 80% heeft. Over het algemeen heeft bourbon een percentage van tussen de zestig en zeventig procent.

Zoals je hierboven al kon lezen zijn er zowel blended als straight bourbons en daar zit dus een verschil tussen. Een blended bourbon is een minimaal 51% alcohol dragende straight bourbon. Bij een blended bourbon worden er echter andere gedistilleerde dranken aan toegevoegd net als kleurstoffen. Bij een straight bourbon mag dat absoluut niet en deze moet dus ook minimaal 2 jaar op eikenhouten vaten hebben gelegen.

Bourbon is geboren in Bourbon county in Kentucky, dan weet je meteen waar de naam vandaan komt. In de 18e eeuw kwamen namelijk veel migranten uit Schotland en Ierland naar dit deel van Amerika en zij hadden veel kennis over het maken van whisky. Zo wisten ze dat je deze drank kunt maken met allerlei verschillende graansoorten en aangezien er heel veel mais in dit gedeelte van de US aanwezig is, ging men dit gebruiken voor de productie van whisky. De whiskey werd geëxporteerd naar andere landen en kreeg de naam “Old Bourbon Whiskey”. De naam sloeg aan, en rond 1840, werd de drank aangeduid als bourbon.

Ondertussen kennen we vier verschillende soorten bourbons. Als eerste is daar de karamel bourbon. Dit type whisky heeft een karamelachtige smaak. Dit komt doordat de vaten waar deze bourbon op wordt gerijpt eerst worden verkoold. Hierdoor karameliseren de suikers in het vat, die daarna hun typische smaak afgeven.

Een tweede bourbon die we onderscheiden is de nootmuskaat bourbon. Dit type bourbon herken je door eggnog, pompoentaart of geroosterde noten te herkennen in de smaak. De bourbons waar nootmuskaat écht de boventoon voert, hebben de neiging om aan de hartige kant te zijn. We weten echter nog steeds niet precies hoe de nootmuskaat achtige smaak erin komt. We weten wel dat dit vooral voorkomt in bourbons met een hoog gerst gehalte. Waarom dat een nootmuskaat achtige smaak geeft, is onbekend.

Dan zijn er de bekendste bourbons: de zogenaamde graan bourbons. Dit zijn vaak jongere bourbons met hints naar smaken van tarwevlokken, geroosterd roggebrood en maisbrood. Er valt dus genoeg te ontdekken en toe te voegen aan je cola!

Reacties uitgeschakeld voor Welke whisky is goed om te gebruiken als mix met cola?