gelukkig zijn
Health

Wijsheid uit Peru: dingen die je kunt doen om gelukkig te zijn

De hedendaagse maatschappij is snel. Ontwikkelingen volgen elkaar snel op en iedereen wordt geacht daar in mee te gaan. Of toch niet?  Die rat race is namelijk niet voor iedereen weggelegd en meer en meer mensen worden er ongelukkig door. Wij keken naar de Andes voor wat punten waar je aan kunt werken om gelukkiger in het leven te staan. Met behulp van de vijf onderstaande principes van de sjamanen in Peru, is het voor velen makkelijker om dit te realiseren.

Ayni

Ayni betekent dat de energie altijd in evenwicht is. Alle energie, alle levende energie is altijd in evenwicht. Dat is niet positief, maar ook niet negatief, maar het enige dat wij kunnen doen is meebewegen in dat evenwicht. Vanuit dit principe leer je aanvoelen wanneer jij of je omgeving uit dat evenwicht raakt en hoe je daarin mee kunt bewegen.

Kawsay

Kawsay betekent dat alles uit levende energie bestaat en dat alles met alles verbonden is. Kawsay is een overkoepelend principe voor alle andere vier principes.
Kawsay nodigt je uit om met respect voor het leven te leven, omdat je weet dat alles steeds gecreëerd wordt en dat jij onderdeel bent van deze dynamische creatie, ga je met steeds meer respect leven.

wijsheden voor een gelukkiger leven

Munay 

Munay is de onvoorwaardelijke liefde voor de verbinding met alles en iedereen. En met munay ontstaat de verwondering; de verwondering over de schoonheid om je heen. Je gaat schoonheid zien in de allerkleinste details van je leven. En dan kun je niet anders dan liefde voelen. Munay is niet romantisch, niet emotioneel, maar komt echt vanuit een diepe verbinding tussen jezelf en alles en iedereen. Munay is een soort compassievol weten vanuit je hart.

Yachay

Yachay is wijsheid vanuit de directe ervaring. Om mee te kunnen bewegen met de directe ervaring van je ware natuur moet je loskomen van oude denkbeelden over wie je zou moeten zijn, en van andere overtuigingen die niet echt op de werkelijkheid gebaseerd zijn, maar eerder ontstaan zijn vanuit vroegere ervaringen. Dit principe staat voor wijsheid; wijsheid vanuit je ware natuur. Yachay maakt het makkelijker om mee te bewegen in dat evenwicht, in ayni en binnen kawsay.

Llankay

Llankay betekent de juiste actie, los van resultaat. De vier voorgaande principes creëren een beweging van binnen naar buiten, en bij llankay kom je dan vanzelf in actie.
Je gaat vanuit je hart de dingen doen die echt belangrijk voor je zijn omdat jij er blij van wordt en omdat je een bijdrage aan het geheel levert. Het gaat vanzelf; je doet het niet voor het resultaat. Voor mij vormen deze vijf principes een leerproces; een ontdekkingstocht waarin je telkens laagjes van jezelf afpelt. Je leert jezelf, je ware natuur, kennen. Wanneer jij naar je ware natuur leeft, heeft dat automatisch een effect op anderen; op de mensen in je gezin, op je vrienden en zelfs op je huisdieren.

dingen die je kunt doen om gelukkig te zijn

Met andere woorden: als jij doet waar je blij van wordt, dan nodig je anderen automatisch uit om ook blij te zijn en om te doen wat zij leuk vinden. Ik denk dat iedereen (ja, jij ook) een ongekend potentieel heeft en ik hoop dat ik je met behulp van deze vijf principes uit de Andes vanuit stilte in het juiste evenwicht kan laten komen zodat je leven makkelijker wordt.

Lees ook: Herfstdip? Maak kennis met vitamine D!

Reacties uitgeschakeld voor Wijsheid uit Peru: dingen die je kunt doen om gelukkig te zijn