verschil goede en slechte suikers
Food,  Health

Zijn er goede en slechte suikers? En wat maakt het verschil?

Suiker is zoet (en lekker), maar helaas ook erg verslavend en het zit bijna overal in. Het zit zelfs in fruit. Maar welke suikers zijn goed voor je en welke slecht?

Verschil goede en slechte suikers?

In de regel worden ‘goede’ suikers gevonden in gezond en volwaardig voedsel. Slechte suikers worden vaak worden aangetroffen in geraffineerde, bewerkt voedsel. Je kunt gemakkelijk teveel geraffineerde suikers binnenkrijgen omdat het simpelweg goed smaakt. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk een blikje frisdrank kunnen opdrinken, maar je zou niet vier appels in één keer kunnen eten. Dit komt omdat de vezels in vers fruit je een vol gevoel geven! Volwaardige voedingsmiddelen kunnen wat suiker bevatten, maar bevatten ook voedingsvezels. Vezels maken het verschil omdat het de opname van suiker helpt vertragen, wat op zijn beurt de invloed op de bloedsuikerspiegel matigt.

Het antwoord op de vraag “Verschil goede en slechte suikers?” is (als het erop aankomt) dat het eten van veel fruit beter voor je is dan het eten van een zak lolly’s. Kies daarom altijd voor fruit boven bewerkte voedingsmiddelen.

fabels over suiker

Fabels over suiker

Er wat nogal wat fabels over suiker. Een van de leukste fabels is dat suikers kinderen hyperactief maken. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken geweest die uitwijzen dat er totaal geen connectie is tussen het consumeren van suiker en hyperactiviteit.

Nog een leuke fabel is het advies om alle suikers uit je dieet te halen. Het feit is dat mensen suikers nodig hebben om te overleven. Uiteraard is het teveel binnenkrijgen van suiker niet goed voor je, maar overal waar ’te’ voor staat is niet goed.

Verschil glucose en suiker?

Glucose is de primaire energiebron die het lichaam gebruikt. Als we het hebben over bloedsuiker hebben we het over de glucose in het bloed. Suiker is het fysieke natuurproduct wat je aantreft in bijna alle voedingsmiddelen. Het antwoord op de vraag “Verschil glucose en suiker?” is dus eigenlijk best simpel!

Zijn fruitsuikers dikmakers?

Studies suggereren dat fructose uit fruit niet dezelfde insulinepiek produceert als glucose of sucrose (suiker). Je zou dagelijks een grote hoeveelheid fruit moeten eten voordat het schadelijk voor je gezondheid zou worden. Vers fruit bevat veel water en vezels, dus de van nature voorkomende suiker is minder geconcentreerd dan ander zoet voedsel. Met de hoge hoeveelheid voedingsvezels en het soort verzadiging dat ze bieden, is de portiegrootte van jouw fruitconsumptie altijd beperkt. Er is absoluut geen reden om fruit te vermijden (behalve als je last hebt van een allergie). Dus, zijn fruitsuikers dikmakers? Nope!

Zijn er goede en slechte suikers?

Suikers en andere koolhydraten kunnen een rol spelen in een gezond en uitgebalanceerd dieet, maar niet alle suikers hebben hetzelfde effect. Het verschil in goede en slechte suikers ligt minder in de suikers zelf, maar meer in hoe ze worden geconsumeerd en hoe snel ze ervoor zorgen dat de bloedglucosewaarden stijgen. Dus zijn er goede en slechte suikers? Zeker weten. Behoefte aan suiker? Eet een appel, geen zak snoep!

Reacties uitgeschakeld voor Zijn er goede en slechte suikers? En wat maakt het verschil?