Food

Zijn er wel halal sportmaaltijden?

Eten is een middel om je gezondheid op peil te houden en je eetlust te stillen. Het is gemakkelijker om haram of verboden voedsel op te sommen dan toegestaan halal voedsel. Alle stukken varkensvlees en varkensvleesproducten en kazen gemaakt met varkensrenine, alcohol, en vlees van dieren die sterven aan ziekte of niet door een andere moslim geslacht zijn, zijn verboden voedsel.

Sommige moslims kunnen ervoor kiezen geen vlees te eten omdat ze niet zeker weten of het halal is of simpelweg omdat ze vegetariër of veganist willen worden. Alle vleessoorten behalve varkensvlees, zoals kip, koe, lam, geit en vis, kunnen gegeten worden zolang het op de juiste manier bereid wordt en niet verontreinigd is met haram voorwerpen. Een halal dieet maakt het gemakkelijk om evenwichtig en gezond te eten en een gezonde levensstijl te leiden.

Sportmaaltijden halal en gezond eten

Er zijn zeker halal sportmaaltijden! Deze zijn bijvoorbeeld te maken met componenten verkrijgbaar bij Fusha Halal. Het halal dieet bestaat in sommige landen voornamelijk uit rijst en chapati. Chapati is vaak rijk aan voedingsstoffen door het gebruik van volkoren meel en volle granen. Chapati is over het algemeen laag in glycemische index en hoog in vezels, vitaminen en mineralen. Het eten van meer volle granen wordt in verband gebracht met een verhoogde insulinegevoeligheid, een betere glycemische controle en een lager risico op kanker en hart- en vaatziekten bij een moslimdieet. Chapati met groenten en bonen en halal kalfsvlees erin is een gezonde lunch met veel eiwitten en vezels.

Bij de bereiding van rijst wordt bij voorkeur bruine rijst verkozen boven witte rijst, vanwege de lagere glycemische index. Bruine rijst geeft energie voor je training en geeft je langer een vol gevoel zonder een piek in je bloedsuiker te veroorzaken. Elke cultuur is dol op rijst en bonen bij het avondeten. Als ze met elkaar gegeten worden, kunnen ze alle negen essentiële aminozuren bieden die je anders via vlees binnen zou krijgen.

Veel specerijen worden algemeen gebruikt bij het maken van halal voedsel

Kerrie is een populaire specerij. Kerriepoeder heeft gezondheidsvoordelen en kan je helpen gezond te blijven als je een moslimdieet volgt. Kurkuma, een antioxidant die in kerrie voorkomt, vermindert de incidentie van artritis, hartziekten en darmkanker. Het consumeren van pittige maaltijden heeft nog een extra voordeel; de thermogene chemische stof capsaïcine, die in hete pepers zit, vermindert de honger en verhoogt de stofwisselingsactiviteit.

Dat kan handig zijn als je routinematig ongezonde tussendoortjes met weinig voedingswaarde kiest

Als je de voorkeur geeft aan pittige gerechten die op een halal dieet bereid kunnen worden, ga er dan voor. Voedsel kan gekruid en op smaak gebracht worden met ingrediënten als gember, kerrie, paprika, en rode peper. Wees echter voorzichtig, want sommige kruidencombinaties bevatten veel natrium.

Het halal dieet moedigt gezond eten aan, maar toch is het binnenkrijgen van voldoende calorieën essentieel. Een man van 80 kilo heeft 2.800 tot 3.000 calorieën per dag nodig om zijn gewicht op peil te houden. Gemiddeld is bij mannen één gram eiwit nodig voor elke kilo lichaamsgewicht. Geschikte eiwitbronnen zijn bonen, noten, eieren, yoghurt, melk, en kaas. Hoewel spieren, huid en haar eiwitten nodig hebben om te groeien en te herstellen, is een te grote eiwitconsumptie niet aan te bevelen.

Halal eten volgens de Moslimwet vereist matiging, net als halal eten volgens elk ander dieet, om je gezondheid op peil te houden.

Reacties uitgeschakeld voor Zijn er wel halal sportmaaltijden?