zen-je-dag-beginnen
Health,  Living

Zo begin je helemaal zen aan je dag

Wat is het eerste dat jij doet als je wakker wordt? Op je telefoon scrollen, nog even snoozen of meteen naar de badkamer rennen… Een mindful morning-routine zorgt ervoor dat jij de dag een stuk frisser en helemaal zen begint. Met deze 5 tips word jij een heel ander mens. 

Begin met stretchen

Onderzoek wijst uit dat een goede stretch veel positieve uitwerkingen heeft op je lichaam. Je zou niet alleen voor en na het sporten moeten stretchen, maar ook meteen als je wakker wordt. En dan hebben we het niet over ‘je even uitrekken’. Nee, een goede, uitgebreide stretch zou standaard bij je ochtendroutine moeten horen. Het duurt maar een paar minuutjes, maar je hebt er de hele dag profijt van. Door te rekken en strekken worden je spieren flexibeler en soepeler. Dat zorgt ervoor dat je gedurende dag een betere houding aanneemt, bijvoorbeeld achter je laptop tijdens het werken. Ook kan een goede stretch rugklachten of andere klachten verminderen. Zoek een filmpje op YouTube op je telefoon zodra je wakker wordt en doe mee. Kun je toch nog even scrollen op je telefoon, maar begin je ook je ochtend goed! 

Mediteren is key

Als je net wakker bent, heb je nog maar weinig prikkels gekregen. Dat betekent dat dit een perfect moment is om te beginnen met mediteren. Je zult zien dat je na je meditatierondje helemaal zen met je dag begint. Als je vaak moeite hebt met het starten van je (werk)dag of om überhaupt je bed uit te komen, kan dagelijks mediteren hierbij helpen. Het geeft je namelijk meer energie en werkt bevorderend als je veel last hebt van stress of concentratieproblemen. Het klinkt misschien heel zweverig, maar dat hoeft het niet te zijn. Een meditatie kun je helemaal naar je eigen hand zetten en persoonlijk maken. Er bestaan verschillende apps voor op je telefoon die je kunnen begeleiden. Sommige bestaan vooral uit rustgevende ademhalingsoefeningen, maar je kunt ook een uitgebreidere yogasessie doen. Kies er een die voor jou werkt! 

Neem de tijd voor ontbijt

Waar word jij nu écht blij van in de ochtend: een gebakken eitje, een bakje fruit, een lekker warme kom havermout of een sterk bakje koffie? Zorg ervoor dat je ‘een ultiem geluksmomentje’ maakt van je ontbijt. Geen snelle boterham in je mond proppen als je onderweg bent of achter je laptop zit. Nee. Sta liever een paar minuutjes eerder op en begin de dag rustig. Als de zon schijnt, kun je misschien zelfs buiten in het zonnetje zitten met je koffie of thee. Begin de dag ook – nog voor je ontbijt – met een groot glas water. Liever een smaakje? Doe er citroen of munt in of maak er thee van. Het is belangrijk om jezelf goed te hydrateren. Vergelijk jezelf maar eens met een van de plantjes in je huis. Als die uitgedroogd is, leeft die ook weer op na een flinke slok water. Neem de tijd voor je ontbijt. Kijk hoe de koffie pruttelt, snuif de heerlijke geur op of bereid je favoriete verse thee. Lees de krant of een paar bladzijden uit je favoriete boek – en laat je telefoon vooral even links liggen. Je zult zien dat je veel rustiger en fijner aan je dag begint. En die verse koffie draagt natuurlijk ook bij aan een beetje extra energie!

Koud douchen

Het klinkt misschien niet erg verleidelijk, maar koud douchen heeft enorm veel voordelen voor je gezondheid. Het is namelijk goed voor je huid, verbetert je bloedcirculatie, zorgt voor interne ontgifting, kan positief werken op je afvalproces, maakt je wakker én is hartstikke gezond voor je haar. Koud douchen kun je goed opbouwen. De eerste keer is het misschien verschrikkelijk, maar je zult zien dat je er na een paar keer al een stuk beter in wordt en dat het op een gegeven moment zelfs fijn gaat zijn! En als je alle voordelen op een rijtje zet, raak je wellicht vanzelf al overtuigd. Je kunt ook beginnen met een warme douche en de kraan na een tijdje op de koude stand draaien. Als je de laatste minuutjes koud afspoelt, werkt dat ook al hartstikke bevorderlijk voor een frisse start. Je zult zien dat je drie keer zoveel energie hebt dan voorheen. 

Schrijf het van je af

Koop een notitieboekje en leg het naast je bed neer. Begin de ochtend met een paar regels hierin schrijven. Waar ben je dankbaar voor? Wat wil je vandaag bereiken? Wat heb je vannacht gedroomd? Waar piekerde je gisteravond over? Het hoeven geen grote dingen te zijn, je kunt klein beginnen. Zo hoef je heus niet meteen grote doelen te stellen, maar kun je ook starten met dingen als: ‘een collega helpen op werk’, ‘mijn partner vertellen hoeveel ik van hem houd’, ‘een halfuur sporten in de avond’ of ‘mijn oma bellen’. Door deze dingen op te schrijven, heb je een stok achter de deur. Ook kan het helpen om op te schrijven waarvoor je dankbaar bent of waarmee je blij bent. Door het op te schrijven, vergroot je het als het ware. Het blijven geen vage gedachten, maar het staat op papier. En dankbaarheid draagt ontzettend veel bij aan je geluksgevoel. Een mooie manier om de hele dag een beetje meer gelukkig te zijn! 

Reacties uitgeschakeld voor Zo begin je helemaal zen aan je dag