goede voornemens volhouden
Tips

Zo houd jij je goede voornemens dit jaar wél vol

New year, new me?  Je goede voornemens volhouden blijkt altijd een stuk moeilijker dan je denkt. Minder geld uitgeven, meer sparen gezonder eten en vaker sporten… Herkenbaar? Hoe zorg je ervoor dat je al deze dingen volhoudt? Wij zetten de beste tips voor je op een rijtje om je in 2021 wél aan je goede voornemens te houden.

De eerste week van januari is bijna aangebroken. Tijd om een lijstje te maken met daarop je goede voornemens. Al decennia noteren we dezelfde dingen op dat lijstje. Van stoppen met roken, minderen met alcohol, minder geld uitgeven aan kleding en gezonder eten. Je goede voornemens op schrijven is één ding, maar ze vervolgens volhouden is een tweede. Dat blijkt vaak moeilijker dan gedacht. De eerste week begin je wellicht vol enthousiasme aan dat nieuwe, hippe dieet en sta je elke dag te sporten in je home gym. Maar na een tijdje vervaagt dat enthousiasme en verval je weer in je oude patroon. 

Begin én eindig 2021 goed 

Tijd om daar dit jaar verandering in te brengen. We zitten met z’n allen nog een tijdje verplicht thuis, kunnen niet naar de kroeg of uiteten, dus misschien wordt het dit jaar vanzelf al wel ietsje makkelijker om je aan die goede voornemens te houden. Wij zetten de bekendste goede voornemens en de beste tips op een rijtje. Zo begin én eindig jij 2021 helemaal goed. 

Minder geld uitgeven 

Wil jij in het nieuwe jaar je spaarrekening een boost geven? Zoek dan allereerst eens uit waar je allemaal op kunt besparen. Hebben jij en je partner allebei een eigen Spotify-abonnement. Dat kan goedkoper! Wist je bijvoorbeeld dat er ook deelabonnementen zijn? En nu we toch allemaal vaak thuiszitten, is het wellicht niet eens nodig om twee abonnementen te hebben. Ook op vaste lasten, zoals energie of je zorgverzekering, kunnen misschien goedkoper. Ga er eens goed voor zitten en maak een Excel-bestandje aan. 

Vaker sporten 

Nu de sportscholen verplicht moesten sluiten door de coronacrisis, is het moeilijk om je ertoe te zetten. Thuis sporten klinkt misschien simpel, maar voor veel mensen is het een hele opgave. Misschien heb je helemaal geen matje, gewichtjes of andere sportattributen in huis. Of misschien heb je helemaal geen plek om thuis te bewegen. Als de sportscholen straks weer opengaan, zullen er waarschijnlijk veel aanbiedingen en acties op nieuwe abonnementen zijn. Reden genoeg om hier gebruik van te maken. Begin nu alvast met dit goede voornemen. Ga bijvoorbeeld wat vaker naar buiten om te wandelen óf misschien zelfs te hardlopen. Zorg ervoor dat je het leuk maakt voor jezelf. Fiets je liever? Doe dat dan! Heb je skeelers thuis staan? Probeer die weer eens uit! Begin klein en maak steeds stapjes. Je zult zien dat je je – vooral na het vele thuiszitten het afgelopen jaar – steeds beter gaat voelen.

Gezonder eten 

Tja, gezonder eten is misschien wel het bekendste én moeilijkste voornemen voor veel mensen. De belangrijkste tip die hierover te geven is, luidt: begin klein! De meest gemaakte fout is dat mensen hun leven en gewoontes compleet omgooien. Alle ongezonde snacks worden de deur uitgegooid, koolhydraten zijn uit den boze en alle alcohol wordt verbannen. Dit werkt niet. Zorg met kleine stapjes dat je eetpatroon verandert. Houd je enorm van chocolade? Kies dan eens voor een stukje puur. Pure chocolade is gezonder én verzadigt meer. Met een klein blokje heb je dus sneller genoeg. Wil je stoppen met vlees eten? Kies er dan voor om dit diervrije dieet één keer per week toe te passen. Gaat het goed? Probeer dan twee keer per week vegetarisch te eten. Zorg er ook voor dat je op zoek gaat naar gezonde voeding die je écht lekker vindt. Ontbijt bijvoorbeeld eens met bananenpannenkoekjes, en smoothiebowl of havermout. Houd je enorm van pizza? Maak dan eens een gezondere variant. Gek op frietjes? Kies eens voor zoete aardappelfriet. Je zult zien dat je kleine aanpassingen in je eetpatroon veel beter en gemakkelijker vol kunt houden. 

5x tips om je goede voornemens vol te houden

  1. Begin meteen! Stel het niet uit tot 1 januari. Of tot 2 januari, als je op 1 januari enorme cravings hebt door je kater. Wacht niet op het perfecte moment, maar start gewoon vandaag. Uitsteldrag heeft nog nooit iemand beloond.
  2. Houd je doelen reëel. Zoals we hierboven al benoemden, is het moeilijk om hele ambitieuze voornemens goed vol te houden. Gooi dus niet resoluut je hele voedingspatroon om, maar zet kleine stapjes. Wil je afvallen? Begin dan met een paar kilo en doe er steeds een paar kilo bovenop. Wil je geld sparen? Ga dan niet meteen voor honderden euro’s, maar begin met een paar tientjes.
  3. Ga voor één ding tegelijk. Wil je afvallen, meer sporten, gezonder eten, minder alcohol drinken, sparen én stoppen met roken in één jaar? Tja, dat is een beetje te veel van het goede. Kies één doel. Is die behaald? Begin dan aan het volgende.
  4. Vertel het aan je omgeving! Als niemand weet waar je mee bezig bent, kan niemand je aanmoedigen. Door erover te praten met anderen, blijf je jezelf motiveren.
  5. Kies een persoonlijk doel. Je goede voornemens hoeven niet hetzelfde te zijn als die van anderen. Integendeel! Maak persoonlijke voornemens. Wil jij in 2021 je eigen bedrijf starten? Ga ervoor! Wil je meer water drinken? Begin meteen! Wil je een huis kopen? Yes! Door dichtbij jezelf te blijven en je doelen persoonlijk te maken, zijn ze veel gemakkelijker waar te maken.
Reacties uitgeschakeld voor Zo houd jij je goede voornemens dit jaar wél vol