gezin
Tips

Zo onthaast je gezin op een doordeweekse ochtend

Heb je jezelf voorgenomen om ‘s ochtends niet meer te haasten? Wil je voortaan rustig ontbijten met de kinderen, voordat ze naar school of de kinderopvang gaan en niet gestrest de deur uitrennen? Misschien nog wat tijd voor jezelf, voordat je aan het werk gaat? Dat is een goed voornemen voor 2021!  Hier volgen een paar tips om de dag met je kinderen ontspannen te beginnen. 

 1. Sta vroeger op 

Kinderen zijn meestal vroeg wakker. Dus waarom zou je dan nóg vroeger opstaan?! Nou, vroeg opstaan, het liefst ruim voordat je kinderen wakker worden, geeft je de kans om in alle rust de dag voor te bereiden en ook nog wat dingen voor jezelf te doen. Een half uurtje extra is vaak al genoeg. Maar wat als je van nature niet zo’n vroege vogel bent? Probeer eens het volgende:

 • Zet twee wekkers. Het eerste alarm is om je wakker te maken. Het tweede is om op te staan. Zorg dat er ongeveer zo’n tien 10 minuten tussen de wekkers zit. Op die manier geef je je lichaam de tijd om rustig wakker te worden. 
 • Zet een wekker buiten bereik van je bed, zodat je ook echt op moet staan.
 • Sta op met de 5-secondenregel van Mel Robins. De 5-secondenregel houdt in dat je uitstelgedrag vermijdt door van 5 naar 1 af te tellen en dan direct te doen wat je moet doen zonder erbij na te denken. Vergelijk het met een raket die wordt afgeschoten. 5,4,3,2,1…actie! Als je wakker wordt, snooze je niet, maar spring je 5-4-3-2-1 meteen uit bed, zonder erbij na te denken.
 • Sta elke dag om dezelfde tijd op.
 1. Zorg voor goede nachtrust door minder prikkels

Met een goede nachtrust wordt ‘s ochtends opstaan makkelijker, zowel voor jou als je kind. Beperk voor het slapengaan daarom zoveel mogelijk prikkels. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van smarthphones of tablets voor het slapengaan niet bevorderlijk is voor een goede nachtrust. Dit geldt voor kinderen én volwassenen. 

 • Gebruik minstens één uur voor het slapengaan geen smartphone of tablet en zet notificaties uit.
 • Laat je kind niet met een smartphone of tablet naar bed gaan en maak hierover afspraken
 • Bevorder een goede nachtrust voor je kind met voor een herkenbaar en rustig slaapritueel.
 1. Label spulletjes en voorkom gezoek en discussies 

Het laatste waar je ‘s ochtends op zit te wachten: paniek vanwege kwijtgeraakte spullen of gekibbel in het gezin over kledingstukken. Geef spullen een vaste plek en label ze. Met een naamlabel is het meteen duidelijk van wie een bepaald kledingstuk is. Als je geen zin hebt om etiketten in kleding te naaien, kun je instrijkbare labels gebruiken. Je kunt naametiketten ook gebruiken om andere dingen dan kleding te labelen. Denk aan lunchtrommeltjes, knuffels, drinkbekers, schooltassen of aan etiketten om vaste plekjes voor spullen duidelijk aan te geven.

 1. Tref ‘s avonds voorbereidingen  

Een goede voorbereiding is het halve werk. Alles wat je ‘s avonds kunt doen, hoef je de volgende morgen niet meer te doen. Denk aan:

 • kleding klaarleggen voor jou en je kinderen 
 • lunchpakketjes maken
 • een to-do-lijst voor volgende dag maken
 • ontbijttafel dekken

Conclusie

Een goede voorbereiding en op tijd opstaan is cruciaal als je de ochtenden op rolletjes wilt laten verlopen. Houd er rekening mee dat het aanleren van nieuwe routines tijd kost. Volgens sommige onderzoeken kan het zelfs 66 dagen duren. En de eerste tien dagen zijn vaak het lastigst, zeker als het gaat om vroeger opstaan. Dus houd vol en geef jou en je gezin de tijd om te wennen aan de nieuwe ochtendroutine!  

Reacties uitgeschakeld voor Zo onthaast je gezin op een doordeweekse ochtend