Tips

Zo zet je de allerlekkerste koffie!

Koffie wordt wereldwijd heel veel gedronken. En meestal kun je het verschil in kwaliteit ook zeker wel proeven. Maar hoe komt het nou dat de ene soort minder lekker is dan de andere? Het hoeft namelijk niet altijd af te hangen van hoe de koffie is gezet. De kwaliteit van begint namelijk al bij het productieproces. De koffiebonen vergen veel zorg en aandacht. 

Het drogingsproces

De plek, luchtvochtigheid en zonuren hebben veel effect op de smaak, zodra hier niet voldoende rekening mee wordt gehouden zal de kwaliteit al snel achteruitlopen. Wanneer de koffiebonen geplukt zijn kan het droogproces beginnen. De bonen worden zorgvuldig verspreid op een stenen ondergrond en gedroogd voor ongeveer 4 weken. Tijdens dit proces worden slechte, onbruikbare koffiebonen eruit gefilterd. Nadat het drogingsproces afgerond is, worden de schilletjes van de bonen afgehaald met een speciale pelmachine. Wanneer alle koffiebonen ontdaan zijn van hun schil, kunnen ze gebrand worden. 

De branding

Na het drogingsproces worden de bonen gebrand. Op welke manier de bonen gebrand worden is afhankelijk van het gewenste resultaat. Donker gebrande koffiebonen zorgen namelijk voor een sterkere koffie dan licht gebrande bonen. Wanneer dit proces volledig afgerond is kunnen wij de koffiebonen terugvinden in de supermarkt of andere winkel. Vanaf nu heeft de producent totaal geen invloed meer op hoe onze koffie gaat smaken, dat hebben we nu volledig zelf in de hand. 

Bewaren

Allereerst is het belangrijk dat de bonen zorgvuldig worden bewaard. Dat houdt in dat de bonen zuurstofvrij moeten worden opgeborgen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden in een afsluitbaar blik. De temperatuur heeft ook grote invloed op de smaak, daarom is het handig om de bonen op een donkere plek te bewaren waar de temperatuur niet al te veel schommelt en op kamertemperatuur ligt. 

De lekkerste koffie zet je met een koffiebonenmaler

Voor het malen van bonen is het belangrijk dat je een goede koffiebonenmaler in huis hebt. Dit kan een elektrische of een handmatige zijn. Wanneer je een elektrische koffiebonenmaler aanschaft, heb je over het algemeen de keuze tussen een maler met schijven of messen.

 Bij een maler met messen liggen de messen vlak boven de bodem. Deze hakken de bonen als ware in stukken. Bij een maler met schijven wordt er een constante wrijving gecreëerd. Hierdoor voorkom je dat de bonen in ongelijke stukken worden gesneden en dat er vaak minder smaak verloren gaat.

Vaak schommelen de prijzen van de bonenmalers aanzienlijk. Daarom is het verstandig om vooraf te bedenken of de kwantiteit of kwaliteit van de molen belangrijker voor je is. Als je precies wilt weten hoe een koffiemolen werkt, kun je de volgende video bekijken.

Reacties uitgeschakeld voor Zo zet je de allerlekkerste koffie!